Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu putsas kakel, möbler och keramik – fenomenet Iris ställs ut på Borgå museum i sommar

Lillemor Jordas och Margaretha Jämbäck vid en Iris-stol.
Bildtext Lillemor Jordas och Margaretha Jämbäck beundrar stolen som har tillhört Louis Sparre. Fem gamla tyglager hittades på stolen under konserveringen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Under några år vid förra sekelskiftet var Borgå ett kreativt centrum för finländsk formgivning i jugendstil. Ab Iris grundades 1897 och fungerade till år 1902. Fabrikens nyckelpersoner var konstnärerna Louis Sparre och A. W. Finch.

Papperskonservator Kaisa Lepistö för bestämt, försiktigt och noggrant en bomullssticka doppad i aceton över en stor grön dekorativ kakelplatta. Den har till stora delar återfått sin forna lyster.

I Borgå museums samlingar finns det gott om Irisföremål att ta hand om och konservera inför den kommande utställningen. Forskare Lillemor Jordas har inga problem med att snabbt summera omfånget på samlingen.

– Vi har Finlands största samling av Irismöbler, ungefär 80 stycken. När det gäller keramik så har vi kring 300 kärl och sedan kakel i mängder. Två hela kakelugnar finns det också i våra samlingar, säger hon.

Lillemor Jordas och Margaretha Jämbäck.
Bildtext Utställningsförberedelser pågår. Kaisa Lepistö putsar Iriskakel medan Lillemor Jordas och Margaretha Jämbäck ser på jugendglas och -beslag.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Av allt det här ska nu utställningen, Fenomenet Iris, pusslas ihop. Utställningen visas i Holmska gården och i stora salen i Gamla rådhuset från början av juni. Det har gått omkring 20 år sedan Borgå museums senast höll en lika omfattande utställning med Iris i fokus.

Tillsammans med museilektor Margaretha Jämbäck har Lillemor Jordas gått igenom museets stora samling av Irisföremål. Några större överraskningar dök inte upp.

– Det mesta vi har i Irisväg är bekanta föremål för oss, men en dag drog vi på oss skyddskläder och dök ner i förråden. Där hittade vi helt nya, ovanligt formade kakelbitar, de kunde vara upp till 60 centimeter långa, säger Lillemor Jordas.

Delar ur Borgå museums Irissamling.
Bildtext Iriskeramik klar att ställas ut.
Bild: Mikael Kokkola / Yle
Iriskeramikbit i gult och blått.
Bildtext Iriskeramikbit i gult och blått.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

På några bord i det stora konserveringsrummet står vackra stolar och väntar på att bli omskötta. En av dem har tillhört Louis Sparre, en annan bokhandlare Erik Söderström.

– Stolen har funnits i Söderströms hem i Borgå i början av 1900-talet och har rätt nyligen donerats till museet, säger hon.

För Margaretha Jämbäck är Iris ett kärt ämne som hon många gånger har föreläst om.

– Perioden i Borgå var kort men väldigt intensiv och innebar ett uppsving för finländskt konsthantverk och konstindustri. En, för sin tid, otroligt modern hantering och gediget hantverk, som uppfattades som en protest mot industrialiseringen, säger hon.

Restaurering på gång för en gammal Iris-stol.
Bildtext En del av bokhandlare Erik Söderströms möblemang.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Irisfabriken verkade i ett hus på Brunnsgatan, de tre våningarna utgör numera delar av det stora WSOY-huset.

– En del Borgåbor känner mycket bra till Iris, andra behöver upplysning. Men nog finns det Borgåbor, som tycker lika mycket om Iris, som vi gör, säger Lillemor Jordas.

Utställningen öppnar den nionde juni och visas sedan fram till april nästa år.

Designfenomenet Iris visas på Borgå museum i sommar

7:00