Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbopolisen ser allvarligt på våld mot valkandidater: “Vi har en tradition av valfred men tyvärr händer det ändå sådant här ibland”

Kuvassa on vaalimainoksia, joita on sotkettu ja revitty Riihimäellä.
Bildtext Våldet mot Ben Zyskowicz har väckt diskussioner om valkandidaters säkerhet. Bilden på valaffischerna är tagen i Riihimäki.
Bild: Miki Wallenius / Yle

Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist vid Åbopolisen brukar valet förlöpa lugnt i Åbo, men att polisen är beredd på att ingripa vid behov.

Fallet där Samlingspartiets riksdagsledamot och valkandidat Ben Zyskowicz blev överfallen utanför en metrostation har väckt mycket uppmärksamhet och diskussioner om valkandidaters säkerhet. Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist vid Åbopolisen händer liknande saker alltid nu som då också i Åbo.

– Det som hände Ben Zyskowicz är ett allvarligt brott, speciellt i kontexten att vi har en valrörelse på gång och att ett våldsbrott riktar sig mot en politiker i ledande ställning. Oberoende av vad gärningsmannens motiv var i fallet så ser vi mycket allvarligt på det som hänt, säger Sundqvist.

Enligt Sundqvist har valrörelsen ändå gått lugnt till i Åbo och nationellt sett.

– Vi har en tradition av valfred i landet, men tyvärr händer det ändå sådant här ibland.

Överkommissarie Stephan Sundqvist
Bildtext Överkommissarie Stephan Sundqvist.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Söndriga vindrutor, spott och verbala påhopp

När Yle Åboland besökte valtorget på Salutorget i Åbo berättade riksdagskandidater om oroligheter som de råkat ut för. I Åbo var det någon som spräckte vindrutan på Sannfinländarnas ordförandes bil, medan exempelvis Vänsterförbundets kandidater har spottats på och blivit utsatta för rasistiska utbrott.

Enligt Sundqvist är läget i Åbo för det mesta likadant som förr, men att polariseringen blivit tydligare.

– Vi har fått rörelser och partier som kör på populism och motreaktioner till populism, vilket på gott och ont gjort de politiska skiljelinjerna mer tydliga. Detta kan väcka känslor och tyvärr går känslorna överstyr hos vissa personer.

I stora drag är utvecklingen ändå positiv, menar Sundqvist.

– Det är bra för oss väljare att skiljelinjerna är tydliga och vi vet vad vi får när vi röstar, så att säga. Så länge diskussionerna hålls sakliga och det inte sker övertramp är det nog en bra sak för demokratin att det finns alternativ att välja mellan.

Eri värisiä vaalimökkejä rivissä Turun kauppatorilla. Taustalla näkyy Nordean konttori. Ihmisiä on kerääntynyt mökkien edustalle.
Bildtext Valrörelsen brukar gå lugnt till i Åbo, men polisen är beredd på att ingripa vid behov.
Bild: Eino Kossila / Yle

Polisen verkar i bakgrunden under valtillställningar

När det gäller säkerheten under större evenemang såsom valjippon har polisen i huvudsak en bakgrundsroll.

– Varje valjippo brukar ha sina egna väktare eller ordningsvakter som sköter om de praktiska säkerhetsarrangemangen. Polisens roll är mer att agera i bakgrunden, eftersom tanken är att polisen inte ska övervaka valtillställningar på grund av att det inte finns ett behov för det i ett fredligt land som Finland.

Polisen är ändå medveten om riskerna och finns därför alltid i närheten under större evenemang och jippon och kan ingripa vid behov.

Enligt Sundqvist har fallet Zyskowicz väckt mycket uppmärksamhet, men det har inte lett till att Åbopolisen vidtar några extra åtgärder.

– Men vi har hela tiden varit medvetna om att det finns en risk för att något sådant här händer, och nu hände det tyvärr. Det påverkar ändå inte vår verksamhet, utan vi fortsätter som förr och litar på att valet förlöper lugnt, säger Sundqvist.

Diskussion om artikeln