Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Uppdaterad 28.03.2023 06:57.
yleiskuva - ruokakaupan hevi-osastoa, vihanneshylly, jonka edessä seisoo asiakas.
Bildtext Finansministeriet vill höja mervärdesskatten, vilket skulle innbära ännu högre matpriser. Det här väcker reaktioner hos många.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Partiernas löften till familjerna

Svenska Yle har tittat närmare på partiernas löften till familjer inför söndagens riksdagsval. För niobarnsfamiljen Grankulla i Larsmo är det en självklarhet att rösta på Kristdemokraterna.

– Med det rådande energiläget och räntorna som är höga borde Finlands riksdag tänka på barnen och familjerna och speciellt dem som har många barn, säger Alf Grankulla.

Ett av Kristdemokraternas vallöften är att höja barnbidraget och göra det indexbundet. Partiet vill dessutom ge ett 1 000 euros ”barnvagnsbidrag” för varje barn som föds.

Nej till höjda matpriser

Finansministeriets föreslår att nästa regering skulle öka skatteintäkterna genom att höja mervärdesskatten. Det här skulle innebära att matpriserna höjs ytterligare, något som väcker protester på många håll.

– Priserna på baslivsmedel är helt horribla. Det går lätt 20 euro per dag till mat, och då får man inte allt man behöver, säger Taru Vuorela, som Svenska Yle träffar utanför en matbutik i Vanda.

Finansministeriet motiverar sitt förslag med att en del sociala förmåner är bundna till konsumentprisindex och att gapet därmed skulle täppas igen. Det här argumentet håller ändå inte, tycker många.

Långa köer till tandreglering i Helsingfors

I Helsingfors är vårdköerna inom tandregleringen långa, ett fenomen som hänger kvar efter coronapandemin. Själva behandlingen tar längre tid på grund av att man börjar den för sent.

Corinna Normans elvaåring är en av dem som drabbas av den långa väntetiden.

– Det är två års kö, bara till utvärderingen. Och efter det kan man få vänta ett och ett halvt år innan behandlingen inleds.

I sådana fall kommer Normans barn hinna fylla femton år innan tandregleringen ens påbörjat.

Många partier saknar fotfäste i Västnyland

Många partier upplever att det är svårt att få fotfäste i Västnyland, där Svenska Folkpartiet och Socialdemokraterna har en dominerande ställning.

I det förra riksdagsvalet fick Svenska Folkpartiet 46 procent av rösterna i Raseborg. Socialdemokraterna knep 26 procent, medan Samlingspartiet, Sannfinländarna, De gröna och Vänsterförbundet hamnade på efterkälken med knappt fem procent var.

En del av de västnyländska kandidaterna upplever att det är svårt att göra sig hörd i skuggan av de två stora partierna. För Sannfinländarnas kandidat Piritta Poikonen är de svenskspråkiga kustkommunerna ett mysterium, åtminstone vad gäller röstningsbeteendet.

Allt fler skriver B-finska i Åboland

Ungefär sextio procent av abiturienterna i Pargas och Kimitoön har valt att skriva medellång finska i vår. Den största orsaken är att ett högre vitsord ger mer poäng då man söker till en högskoleutbildning.

Enligt Pargasborna Allan Andersson och Ville Aaltonen är skillnaden mellan att skriva den långa lärokursen A-finska och B-finska stor.

– Jag valde att skriva om finskan. Jag skrev M i lång finska ifjol och jag tänkte att jag har större chanser att skriva L i medellång finska. Då får jag flera poäng för framtida studier, säger Aaltonen.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det molnigt med lokalt snöfall. Ikväll blir snöfallet i öst ymnigt. Temperaturen ligger mellan -2 och -7 grader, på dagen i söder mellan -1 och +2 grader.

I Norra Österbotten och Kajanaland är det klart eller halvklart med uppehåll. I kväll söderifrån mulnande och snöfall. Temperaturen är på dagen mellan -2 och -6 och i natt mellan 5 och -10 grader.

Det råder svaga vindar i hela landet, på dagen tilltar nordlig till ostlig vind. I Lappland är det klart eller tämligen klart och uppehåll. I natt i södra Lappland ökad molnighet och lokalt snöfall. Dagens högsta temperatur är mellan -2 och -8 grader, nattens lägsta i södra Lappland mellan -6 och -12 och annars mellan -15 och -30 grader.