Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadspriserna fortsatte sjunka i februari – och det minskar också statens skatteintäkter

Uppdaterad 28.03.2023 15:27.
Ett flervåningshus i Vallgård.
Bildtext Framför allt i huvudstadsregionen sjunker bostadspriserna. Det här huset finns i Vallgård i Helsingfors.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

De senaste årens kriser har gjort bostadsmarknaden tumultartad. Bostadspriserna har sjunkit med flera procent sedan ifjol, meddelar Statistikcentralen.

– Bostadsmarknaden söker fortfarande efter en tydlig riktning mitt bland stigande räntor och inflation. Försäljningen av gamla aktielägenheter saknar nu mer än 2 000 transaktioner varje månad jämfört med den normala nivån innan Ukrainakriget, säger Juho Keskinen, ekonom på Hypoteksföreningen.

Eftersom överlåtelseskatterna har inbringat nästan en miljard euro per år till statskassan kommer statens skatteintäkter att minska med hundratals miljoner euro i år, inte bara på grund av den stagnerade bostadsmarknaden utan också till följd av de fallande priserna.

– Det verkar som om detta inte har beaktats i statsbudgeten, som utgår från att bostadsmarknadens totala värde kommer att öka med orealistiska tre procent i år. Det är mycket svårt att tro på den miljard euro i överföringsskatter som beräkningarna föreslår, åtminstone om man tittar på statistiken för den första delen av året, konstaterar Keskinen.

Statistikcentralen rapporterar att bostadspriserna sjönk i februari jämfört med ifjol. I jämförelse med förra året sjönk priserna i huvudstadsregionen med 6,1 procent, medan priserna i hela landet sjönk med 5,2 procent. Priserna steg däremot med 1,2 procent jämfört med föregående månad.

Ur rapporten framgår också att bostadsaffärer som gjordes via fastighetsmäklare sjönk med en tredjedel jämfört med förra året.

Källa: STT