Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prisad förkämpe för afghanska flickskoleprojekt greps i Kabul

Afghanska flickor på en väg.
Bildtext Flickor i Fayzabad i den afghanska provinsen Badakhshan den 26 mars 2023.
Bild: Lehtikuva

Matiullah Wesa, chef för Pen Path och förespråkare för flickors utbildning, greps i Kabul på måndagen, twittrar FN:s beskickning i Afghanistan (UNAMA).

Matiullah Wesa – som har grundat ett projekt för utbildning av flickor – hämtades av talibanmyndigheterna utanför en moské efter en bönestund på måndagskvällen. Han hejdades av några män i två fordon, och när Matiullah bad om deras identitetskort slog de honom och förde honom med sig med våld, bekräftar hans bror Samiullah Wesa för AFP.

I februari greps Ismail Mashal, en skarp kritiker av förbudet mot utbildning för kvinnor, i Kabul när han delade ut gratis böcker. Han frigavs den femte mars men har inte uttalat sig sedan dess.

Flickor utestängs från gymnasieutbildning

Den talibanska regeringen förhindrar flickor att gå på gymnasiet. Det har gjort Afghanistan till det enda landet i världen där det råder förbud mot utbildning.

Den organisation som Matiullah Wesa grundade genomför kampanjer för skolor och distribuerar böcker på landsbygden. Han har ägnat sig mycket åt att informera varje byäldste om vikten av att flickor får utbildning.

Afghanska volontärer från Matiullah Wesas organisation Pen Path under en utbildningskampanj i Kandahar.
Bildtext Också de mest avlägsna platser får besök av volontärer.
Bild: EPA

Wesa var aktiv också då den tidigare väststödda regeringen styrde landet, och han fäste uppmärksamhet vid att många flickor på landsbygden inte hade tillgång till utbildning.

Hans organisation, Pen Path, ordnade möten med stamäldste, uppmuntrade samhällen och myndigheter att öppna skolor, och han såg till att det fanns böcker och mobila bibliotek.

Efter att det infördes förbud mot gymnasieskolor för flickor har Wesa fortsatt att besöka avlägsna områden för att få stöd från lokalbefolkningen.

Afghanska volontärer från Matiullah Wesas organisation Pen Path under en utbildningskampanj i Afghanistan.
Bildtext Afghanska volontärer från Matiullah Wesas organisation Pen Path under en utbildningskampanj i Kandahar 7.1. 2017. Volontärer riskerar sina liv genom att resa till osäkra avlägsna områden för att återöppna skolor och främja utbildning i de mest eftersatta samhällena.
Bild: EPA

”Vi räknar timmar, minuter och sekunder inför öppnandet av flickskolor. De skador som stängda skolor orsakar är oåterkalleliga och obestridliga”, twittrade Matiullah Wesa förra veckan då det nya läsåret inleddes i Afghanistan.

Afghanska kvinnor samlas för att protestera för sin rätt till utbildning.
Bildtext Afghanska kvinnor samlades för att protestera för sin rätt till utbildning. Mazar-i-Sharif 7.3.2023.
Bild: Lehtikuva

Stram tolkning av islam

Talibanerna har infört en stram tolkning av islam sedan de tog sig tillbaka till makten i augusti 2021 efter att amerikanska soldater och Natostyrkor hade lämnat landet.

Talibanledare – som också har förbjudit kvinnor att studera vid universitet – har upprepade gånger hävdat att de kommer att öppna skolor för flickor igen ”när vissa villkor har uppfyllts”.

Talibanerna säger ändå att de saknar pengar och tid för att göra om kursplanerna så att de anpassas till islamiska linjer – ”till sharia och till afghansk kultur”. Talibanmyndigheterna gav liknande försäkringar under sin första maktperiod 1996-2001, men flickskolor öppnades inte då på fem år.

Att flickor lämnas utanför utbildningen har väckt internationell upprördhet, men kritik också inom talibanrörelsen.

FN uppmanar talibanmyndigheterna att klargöra orsaken till frihetsberövandet av Matiullah Wesa, att uppge var han befinner sig och att ge honom tillgång till juridiskt ombud samt låta honom stå i kontakt med sin familj.

Kvinnors liv begränsas på många olika sätt

Kvinnors liv är kraftigt begränsat på många andra sätt i Afghanistan. Upprätthållandet av reglerna är olika inom olika områden, men begränsningarna skapar en miljö av rädsla och oro.

Enligt talibanernas dekret ska kvinnor vara klädda på ett sätt som avslöjar bara deras ögon, och de måste åtföljas av en manlig släkting om de reser mer än 72 km. Kvinnor får inte besöka parker, gym och simbassänger.

Reglerna har också hindrat utländska biståndsgruppers arbete eftersom talibanerna anser att kvinnor inte kan arbeta i inhemska och internationella icke-statliga organisationer – med undantag för hälsosektorn.

Samtidigt befinner sig Afghanistan i en allvarlig ekonomisk och humanitär kris.

Källor: AFP, Reuters, BBC