Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ted och Kaj ska få barn, och det är inte allt – “Ett sådant otroligt sammanträffande”

Ted & Kaj
Bildtext Lycka är att få dela livets stora händelser med sin bästis. Ted och Kaj har poddat ihop i sju år.
Bild: Eva Lingon

Ted och Kaj har upplevt ett helt vuxenliv tillsammans, och nu ska de bli föräldrar med sina respektive partners. Lyckan är total – men tajmingen osannolik.

I november fick Kaj Korkea-aho och hans man glädjenyheter – de skulle bli föräldrar. Den medförälder de hade lärt känna hade blivit gravid.

– Jag talade inte om saken, det är så känsligt och man vet inte hur det ska gå, men nu hade vi bevis på att det vi försökte göra var möjligt, säger Kaj.

Den första Kaj berättade för var poddkollegan Ted Forsström. Svaret var han inte beredd på.

– Vi är också gravida, sa Ted.

Vi är också gravida.

Ted

Den osannolika glädjenyheten fick allt mer absurda inslag. Det visade sig att graviditeterna var i synk. De skulle inte få barn enbart under samma vecka – deras barn hade samma beräknade datum för födseln.

– Det är ett sådant otroligt sammanträffande, hur ska man hantera det? säger Kaj.

I nyaste avsnittet av podden Ted och Kaj avhandlar duon de otroliga nyheterna. Lyssna på avsnittet på Arenan.

Synkade prostator

De har känt varandra sedan högstadiet, bott ihop under studietiden, tillsammans gjort pjäser, böcker, radio, tv, och förstås podden Ted och Kaj. Duon undrar ifall all denna samvaro har fått deras biologi att synkroniseras.

– Det sägs att kvinnor som umgås mycket synkar sina menscykler. Med oss är tydligen vänskapens kraft så stark att den inte bara påverkar oss utan också våra partners, så att alla inblandade spermier och prostator och äggceller utfört någon sorts synkroniserat Cirque de soleil-nummer, säger Kaj.

Det känns ju som ett tecken från universum.

Kaj

Kaj och hans man Niko har letat efter en medförälder i nästan tre år. De har varit på träffar med fler än tjugo kvinnor. De har varit nära att ta steget ett par gånger tidigare men sedan har kvinnan backat. Processen har innefattat mycket osäkerhet, säger Kaj – mycket rädsla.

– När vi sedan hittat vår medförälder återstod ännu den stora frågan om vi kunde bli gravida tillsammans. Vi började göra försök i slutet av sommaren. Tydligen ovulerade hon och Teds sambo samma dag. Det känns ju som ett tecken från universum, säger Kaj.

Visst kan världsalltet vara inblandat, men Ted tror ändå på en alternativ förklaring.

– Det här måste vara resultatet av våra otroliga prostator, säger han.

Champagneförälder

Under de sju år Ted och Kaj drivit sin podd har de kunnat tala om allt. Nej, nästan allt. Barn har varit ett svårt samtalsämne eftersom Ted i sitt heteroförhållande redan har ett barn medan Kaj och hans man fått kämpa för att bli föräldrar.

– Jag är jätteglad, nu kan vi prata om det här. Det är svårare med min glädje om Kaj inte kan känna samma sak, säger Ted.

Rent praktiskt är det också kul med en bästis som är i samma livssituation.

– Nu får Kaj känna av det stundvisa kaoset av att vara förälder. Han har haft en sorts champagneinställning till föräldraskapet, säger Ted.

Kaj har gett många goda logiska och praktiska råd vad gäller föräldraskapet, säger Ted. Problemet är att livet med barn ofta är ologiskt och irrationellt. Kaj kommer med ännu en pragmatisk synpunkt:

– Men det är praktiskt med tre föräldrar, då har man någon som har händerna fria och kan fylla på champagne.

ted och kaj
Bildtext Det är kul att ha en bästis som är i samma livssituation, säger Ted och Kaj som nu ska få barn samtidigt.
Bild: Eva Lingon / Yle

En lång kamp att få barn som samkönade

De dubbla babynyheterna är ett lyckligt sammanträffande som man kan roas av men framför allt är det något fullständigt livsomvälvande.

– Det här är det största som hänt i mitt liv. Vi är så otroligt lyckliga att allt nu ser ut att gå vägen och att mamman och barnet mår bra, säger Kaj.

Han fortsätter:

– Det är en sådan ofattbar nåd att få uppleva det här som manligt par.

Det är en sådan ofattbar nåd att få uppleva det här som manligt par

Kaj

Av de manliga par som Kaj känner har ingen fått barn, även om viljan finns. Trots att samkönade par sedan 2017 haft lagstadgad rätt att anhålla om adoption har ännu inte en enda internationell adoption genomförts till ett finländskt samkönat par. Köerna är långa, och de länder som adopterar barn till homosexuella är väldigt få.

Därför är det här en viktig påminnelse till alla som kämpar med samma sak, säger Kaj: Det är inte omöjligt.

Kajs nästa bok kommer att handla om vägen till att bli förälder. Nu kan han äntligen snart skriva slutet på boken.

När de blir lite äldre kan de ta över vår podd

Kaj

Ny nivå av nepo baby

Extra fint är det förstås att få uppleva den stora glädjen tillsammans med sin bästa vän. Helsingforsbon Kaj beklagar sig dock över att Ted begått det ”ödesdigra misstaget” att flytta till Österbotten. Duon hoppas ändå att barnen ska bli bästisar trots de geografiska utmaningarna.

– Vi ska göra allt vi kan för att få dem att podda, när de blir lite äldre kan de ta över vår podd, säger Kaj, och Ted fortsätter:

– Vi får nepo babies på en helt ny nivå!

Mer om ämnet på Yle Arenan