Flera restauranger i Västnyland prickas för brister
Sydspetsens miljöhälsonämnd har delat ut tvångsåtgärder till tre olika näringsidkare inom restaurangbranschen i Västnyland på grund av allvarliga brister.
Det är bland annat frågan om brister i kontroll när det gäller personalens hygienpass och hälsointyg.
Den här formen av egenkontroll är en förutsättning för restaurangverksamhet.
Bristerna handlar också om hur livsmedel förvaras och hanteras i restaurangen.
I ett fall handlar tvångsåtgärden om att näringsidkarens lokaler saknar avlopp vilket bland annat innebär att personalen inte kan tvätta händerna ordentligt.
Tvångsåtgärderna som Sydspetsens miljöhälsa nu utfärdat innebär att näringsidkarna måste åtgärda restaurangernas brister.
Sydspetsens miljöhälsa är en kommunal myndighet som ansvarar för bland annat livsmedelstillsyn i Ingå, Raseborg och Hangö.
Relaterat
Honung som säljs i EU innehåller ofta tillsatt socker
Hela 46 procent av den honung som importeras från länder utanför EU misstänks strida mot bestämmelserna, visar Europeiska kommissionens samordnade honungsprojekt i 16 EU-länder.
Under projektet togs 320 prover från honung som importerats till EU-området. I 147 fall hade socker från andra källor tillsatts. Honung är värdefullt jämfört med förmånligare sockersirap och det lockar till bedrägeri.
Det är svårt att med säkerhet slå fast om honung förfalskats med tilläggssocker eftersom socker är en av huvudbeståndsdelarna i honung, men en ny analysmetod kunde nu användas.
Flest tvivelaktiga partier kom från Kina (74 procent, 66 av 89 partier), men misstänkta partier importerades också från exempelvis Turkiet (93 procent, 14/15) och Storbritannien (100 procent, 10/10).
Finland deltog i projektet, men under provtagningstiden importerades inte honung direkt till Finland från länder utanför EU. Finländska aktörer var inte föremål för misstankar om förfalskning.
Ostronutredningen i Helsingfors sväller – nu 150 fall av matförgiftning
I fredags meddelade Helsingfors hälsoinspektörer att 20 personer insjuknat efter att ha ätit dåliga ostron på olika restauranger i staden.
Sedan dess har antalet fall stigit i rask takt. Myndigheterna har nu fått kännedom om kring 150 personer som har insjuknat i matförgiftning. Sju av de insjuknade har konstaterats ha norovirus.
Det rör sig om franska och holländska ostron som serverats på olika restauranger runtom i staden under perioden 8–26 februari. Grossisten har dragit tillbaka ostronpartiet.
Undersökningsarbetet pågår fortfarande. Om du har fått matförgiftning är det önskvärt att du kontaktar myndigheterna.
Vildsvinskadaver flöt i land i Hangö
Ett dött vildsvin har flutit i land vid Stenudden i Hangö. För att utesluta att vildsvinet var drabbat av afrikansk svinpest har tillsynsveterinären besökt platsen och tagit prov av vildsvinskadavret.
Proverna ska analyseras av Livsmedelsverket och kadavret kommer att grävas ned i marken.
Hittills har inte ett enda fall av afrikansk svinpest upptäckts i Finland. Sjukdomen som lätt drabbar svin och vildsvin är inte farlig för människan.
Om du stöter på ett avlidet vildsvin i Hangö, Ingå eller Raseborg ska du kontakta tillsynsveterinären vid Sydspetsens miljöhälsa.
Byråkrati gör viltkött dyrt men garanterar en viss kvalitet – branschen hoppas att fler ska välja att äta vitsvanshjort
Butiker vill gärna sälja vilt men det är inte så enkelt.
Reglerna för produktetiketter luckras upp på grund av livsmedelbrist
Konsumentsäkerheten ska ändå inte äventyras.
Förening i Ingå förbjuds att syssla med mathjälp
Olägenheter vid oanmäld mathjälpsverksamhet.