Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lugnet och naturen på Villa Snäcksund inspirerar nya residenskonstnärerna

Uppdaterad 03.04.2023 08:57.
Villa Snäcksund i Ekenäs.
Bildtext Villa Snäcksund är byggd år 1857 och i den finns bostäder för två residenskonstnärer.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

I början av året fick Villa Snäcksund i Ekenäs två nya residenter i bildkonstnärerna Dafna Maimon och Minna Långström.

Dafna Maimon, född i Borgå men sedan flera år bosatt i Berlin, har på senare tid främst jobbat med video, performance, skulpturer och installationer.

– Mina verk är ofta erfarenhetsbaserade så att publiken går igenom någon slags stark erfarenhet.

Bland annat synar hon frågor som kroppslighet, beteende, välmående i samhället men också hur vi processar trauman, berättelser, minnen och relationer.

”Jag vill förstå vem jag är” – Dafna Maimon ser fram emot sina år på Villa Snäcksund

6:56

Hon tycker att miljön kring Villa Snäcksund gett henne ett nytt lugn fritt från storstadens ständiga impulser och ser att vistelsen på konstnärsresidenset kan ha en renande effekt för henne.

Undersökande filmer

Vägg i vägg med Dafna Maimons ateljé arbetar Minna Långström. Den natursköna omgivningen har gett även henne ett nytt lugn och hon har redan fått inspiration till nya projekt, även om hon just nu är sysselsatt med att skriva klart några filmmanus.

– Det är ett alldeles fantastiskt ställe att jobba på. Jag märkte genast att jag har mera fokus för det är så otroligt lugnt här.

Minna Långström på Villa Snäcksund: Jag har inte på länge känt sådant lugn

7:59

Långström vill inte yppa så mycket om de projekt som är under arbete, men tidigare har hon bland annat dokumenterat hur man på NASA:s rymdbas i USA behandlar och förhåller sig till fotografier som tagits på planeten mars.

Hon har också gjort en kort dokumentär om en kvinnlig solastronom som tillsammans med sitt team introducerade ett banbrytande samarbete med Hollywoods filmlaboratorium för att framkalla de filmer de behövde för att studera fenomen på solens yta.

Arbetsstipendiet som utfärdas av Svenska kulturfonden är treårigt och under sin vistelse jobbar residenterna i nära samarbete med konststiftelsen Pro Artibus, som driver residenset.

31.1 kl 18.39 kompletterades artikeln med att i slutet av sista meningen med lägga till förtydligandet ”som driver residenset”.

Diskussion om artikeln