Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisens agerande kring konfiskerad Erdoğandocka ska undersökas

Uppdaterad 28.03.2023 16:22.
En docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Bildtext Dockan som föreställer president Erdoğan fick inte användas på demonstrationen.
Bild: Kurdistan-solidaarisuusverkosto

Polisstyrelsen utreder Helsingforspolisens agerande under en demonstration mot Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Under demonstrationen på lördagen lade Helsingforspolisen märke till en docka. De ansåg att dockan skymfade Turkiets president och bedömde att de inte kommer att låta den användas under demonstrationen. De beslagtog genast dockan.

Nu har polisen på eget initiativ beslutat att reda ut händelsen.

Polisen beslagtog dockan så fort de såg att den skulle fläckas ner. - Spela upp på Arenan

– Arrangörerna hade en docka med Erdoğans ansikte. Det uppstod diskussion om att se nu till att inget kränkande görs med dockan, säger Helsingforspolisens överkommissarie Heikki Porola till Yle Uutiset.

– Sen höll ändå något slags blodfläckande på att börja. Polisens förhandlare meddelade att gränsen går där.

Porola var inte på plats själv under lördagen, men kommenterar fallet baserat på vad poliser på plats berättat i efterhand.

Erdoğandockan skulle få blodiga händer

Färre än hundra personer deltog i demonstrationen på lördagen, uppger Polisen. Den hade ordnats av organisationen Rise Up for Rojava. De protesterade mot Turkiets krigsåtgärder i kurdiska områden i norra Syrien.

– Dockan skulle inte hängas, brännas eller groteskt skymfas på något annat sätt. Det var en del av en performans om Turkiets våld mot kvinnliga kurdiska aktivister, säger Livia Hekanaho till Yle Uutiset.

Polisens skåpbil utanför Turkiets ambassad.
Bildtext Polisstyrelsen beslöt på eget initiativ att utreda händelsen. Här står en polisbil parkerad utanför Turkiets ambassad i början av mars.
Bild: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

Hekanaho är aktiv inom den kurdiska rörelsen. Blodet skulle enligt henne symbolisera Erdoğans ansvar för att kurdiska aktivister dött.

– I performansen skulle Erdoğandockan ha blod på sina händer, men inte fläckas ner på annat sätt. Erdoğan skulle peka på kvinnorna i tur och ordning med sina blodiga händer, ett skott skulle höras och en kvinna långsamt falla död ner till marken.

Inte mer än polisanmälan – om inte Erdoğan kräver annat

Hekanaho säger att polisen avbröt performansen innan den ens hann börja. Rise Up for Rojava säger att de meddelat polisen att man tänkt dansa med en Erdoğandocka under demonstrationen.

Polisen antecknade händelsen som ett ärekränkningsfall. Ärekränkning är ett målsägandebrott. Därför kommer inte polisanmälan att tas vidare, såvida inte personen vars ära kränks kräver det.

– I det här fallet vore Erdoğan målsägande. Det är upp till honom att väcka åtal. Om inte det händer, förblir inte ärendet mer än en polisanmälan, säger Porola till Yle.

I slutet av februari brände demonstranter en bild på Erdoğan utanför Turkiets ambassad i Helsingfors. Helsingforspolisen har meddelat att man misstänker fall av ärekränkning också under de protesterna.