Pedersöre gör ett positivt bokslut på 2,4 miljoner euro
Pedersöre kommun gör ett positivt bokslut för fjolåret. Överskottet landar på 2,4 miljoner euro. De viktigaste faktorerna bakom är att både statsandelarna och skatteinkomsterna blev större än väntat.
Enligt styrelseordförande Johanna Holmäng (SFP) var det spännande att se hur det skulle gå i och med att de osäkra faktorerna har varit många, och flera grannkommuner fick stora tilläggsräkningar från välfärdsområdet.
Pedersöre har nu ett ackumulerat överskott på mer än 14 miljoner euro.
Flera andra kommuner gör oväntat bra resultat för fjolåret. Karleby uppvisar ett överskott på 8,5 miljoner euro för fjolåret, och Vasa visar ett plus på nio miljoner.
Relaterat
Sursik skola vill delta i nytt Erasmusprojekt
Sursik skola i Pedersöre vill fungera som koordinatorskola för ett nytt Erasmusprojekt. Nämnden för fostran och utbildning beslöt i tisdags att skicka in en ansökan kring projektet.
Projektet fokuserar på framtidens mat och på hur klimatförändringarna påverkar matproduktion och matkonsumtion. Målet är att skapa medvetenhet om hållbar, hälsosam mat och hållbara alternativ som minskar den negativa inverkan på klimatet och närmiljön.
Projektet behöver finansiering på 250 000 euro och Sursik skolas andel är 58 000 euro.
Under projekttiden kommer cirka tio lärare och 25 elever ha möjlighet att delta i mobilitet till de andra deltagande länderna.
Vindkraftschef om planerna i Purmo: ”Tillverkning av väte kräver mycket energi”
Hoppas få stöd av nya landskapsplanen.
Jakobstadsregionen får plan för särskilt begåvade elever
En handlingsplan för särskilt begåvade har elever gjorts upp i Jakobstadsregionen. På tisdagskvällen godkändes planen i Pedersöre.
Pedersöre kommun vill identifiera och stöda särskilt begåvade elever, samt också stöda elever med stort intresse och förmåga till prestationer över och utöver läroplanens mål.
Det här ska göras genom handledning, genom att flytta upp elever i ett, flera eller samtliga ämnen och genom att eleven blir utmanad och stimulerad genom berikning, som till exempel egna projekt eller ämnesfördjupning.
Enligt planen handlar det inte om att skapa nån elit utan om att alla elever har rätt att få stöd och utmaningar på rätt nivå så att var och en kan utvecklas till sin fulla potential.
Enligt planen behöver särskilt begåvade elever identifieras så tidigt som möjligt, gärna redan i förskolan, för att minimera risken för att skolan upplevs som onödig och eleverna mister sin motivation.
Pedersöre kommun står inför stora utmaningar inom bildningsväsendet
Nämnden för fostran och utbildning i Pedersöre gick igenom budgeten för nästa år på tisdagskvällen. Enligt ordförande Christian Dahlin (SFP) har bildningsväsendet stora svårigheter att hållas inom budgetramarna.
Enligt honom beror det här på väldigt stora kostnadsökningar och tilläggsresurser behövs för att kunna erbjuda den service som kommunen erbjuder idag.
Då det gäller gymnasieutbildningen ser kommunen ut att klara sig inom ramarna, men inom alla andra sektorer behövs mer pengar.
Tågstationen i Bennäs kan få fler parkeringsplatser
I nuläget är parkeringen på tågstationen i Bennäs i Pedersöre ofta överfull, särskilt helgtid.
Den kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden diskuterade ärendet på sitt möte på måndagen. Man gick in för att förstora parkeringen med upp till 90 platser. För det krävs en ändring i detaljplanen.
Pedersöre kommun ska ta fram ett förslag på hur kostnaderna ska fördelas mellan kommunerna i regionen.
Ny landskapsplan kan komma att tillåta massiv vindkraftspark i Purmo
Det finns en hel del att anmärka på gällande den planerade vindkraftsparken i Purmo. Inte minst att den inte följer Österbottens nuvarande landskapsplan. Men det kan det bli ändring på.