Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tingsrättens dom: Borgåkvinnan som misshandlade sitt barn var otillräknelig, får inget fängelsestraff

Ett stort hus med glasfönster. Tingsrätten i Borgå.
Bildtext Domen föll i Östra Nylands tingsrätt. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Kvinnan ska betala ersättning till sin son och få psykiatrisk sjukhusvård.

Den 35-åriga kvinnan som i fjol somras misshandlade sin då 5-årige son har av Östra Nylands tingsrätt konstaterats vara skyldig till dråpförsök och motstånd mot tjänsteman.

Eftersom hon bedöms ha varit otillräknelig då hon begick brottet så döms hon inte till straff men ska betala ersättning till sin son.

Barnet ska få 5 000 euro i ersättning för sveda och värk samt 8 000 euro för lidande. Till summorna tillkommer dröjsmålsränta räknat från dagen för brottet, den 21 juni 2022.

Det handlar alltså om fallet där personal från socialtjänsterna var på väg till familjens hem och såg misshandeln genom fönstret. De ringde nödcentralen och polisen kom till platsen. Misshandeln tog slut först när polisen hade sönder fönstret och tog barnet i säkerhet.

Pojken skadades allvarligt men har repat sig bra.

Polisen räddade barnets liv

Tingsrätten anser att kvinnan har försökt döda sin son genom att slå honom upprepade gånger hårt i huvudet, både med öppen handflata och med knytnäve.

Enligt tingsrättens bedömning kunde barnet ha dött om inte polisen skulle ha avbrutit våldet. Kvinnan hade då spjärnat emot och försökt bruka lindrigt våld mot polisen.

Kvinnan själv minns inget av händelsen. Domen baserar sig på det vittnen berättat samt på läkarutlåtanden om barnets skador.

Kvinnan har på beslut av Institutet för hälsa och välfärd ordinerats psykiatrisk sjukhusvård oberoende av patientens vilja.

Fallet behandlades bakom låsta dörrar av tre domare. En stor del av rättegångsmaterialet samt kvinnans och barnets identiteter ska hållas hemliga i 60 år. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.