Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Minnet är borta efter stenhårda slaget – Robert Helenius vaknade upp i ambulansen ovetande om resultatet: ”Det var skrämmande”

Robert Helenius får vård av medicinsk personal.
Bild: EPA-EFE

Träning har varit det bästa sättet att bearbeta karriärens värsta förlust för Robert Helenius. Han håller fortfarande igång men vill ännu inte ge något besked om framtiden. Jag fyller snart 40 år så frågan är om jag ska orka pusha en sista gång, säger han.

I oktober stod Robert Helenius inför sin största match i karriären. En seger över Deontay Wilder och dörrarna till de riktigt stora arenorna skulle kanske öppnas.

Men matchen mot Wilder hann bara börja innan den var över för Borgåboxarens del. Wilder golvade Helenius i första ronden.

Helenius låg länge i ringen efter Wilders högerslägga och fick vård av medicinsk personal. Han kunde sedan gå ut från arenan men fördes till sjukhus för kontroll, men det här är händelser som han inte har något minne av.

– Jag kommer inte ihåg att jag gick ur ringen, bara att jag vaknade i ambulansen och frågade hur matchen hade gått. Jag har inget minne före det och jag tror att vi var en timme i omklädningsrummet med läkarna.

– Tränaren var orolig då jag inte visste vem han och de runt omkring var. Det var skrämmande att vakna i ambulansen men sådan är sporten. Det är allt eller inget, säger Helenius då han gästar Svenska Yles program Efter Nio.

Robert Helenius: Min hjärna undersöks regelbundet - Spela upp på Arenan

Grämer att han inte fick visa vad han kan

Helenius berättar att han bearbetade förlusten mot Wilder med att nästan genast börja träna lätt – han mår helt enkelt bättre av fysisk aktivitet.

– Jag måste få göra slut på mina krafter för att hålla psyket i skick, säger han.

Ett halvår efter matchen mot Wilder är det just hur den slutade som grämer Helenius mest.

– Det var ett års mellanrum efter min förra seger och jag hade varit på tre olika träningsläger och var redo att vinna. Så hände en olycka i matchen och det var lite surt.

– Hade det hänt i sjunde eller åttonde ronden så skulle det inte ha varit så farligt, då skulle jag ha fått visa att jag kan det här. Men han hade tränat bra på det där exakta slaget, säger han.

Deontay Wilder har just knockat Robert Helenius. Han ligger raklång i boxningsringen medan domaren räknar.
Bildtext Helenius knpckades av Wilder i första ronden.
Bild: Al Bello / Getty Images

Funderar över framtiden

Wilders slag orsakade Helenius karriärens tredje knock. Han berättar att han som 18-åring lovade sig själv att han skulle lägga av med boxningen efter tredje knocken.

– Jag vill ha ett liv efter boxningen, men vi får se. Jag har inte bestämt mig ännu. Jag fyller snart 40 år så frågan är om jag ska orka pusha en sista gång.

– Boxningen är inte hela livet. Jag har barn och nog hittar jag ett jobb, säger han.

Helenius intygar att han inte drabbats av någon hjärnskada under karriären. Han genomgår ständigt olika kontroller.

– Åtminstone en gång per år går jag på magnetröntgen, före varje match. Och särskilt efter knockar måste man röntgas för att se att det inte blivit onödiga blåmärken i hjärnan.

– Vi har bra koll på det. Samma läkare har sett på min hjärna sen jag var 18 och har inte sett någon försämring. Den är nog i skick, säger han.

Diskussion om artikeln