Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangövårdare trivs med jobb i Norge: ”Jag mår bättre, känner mig uppskattad, får beröm och orkar också ge beröm”

En kvinna sitter på en bänk ute, ryfggen vänd mot kameran. Höst, sol och utsikten är en fjord, hus vid stranden och fjäll i bakgrunden. Norge, Hols kommun.
Bildtext Närvårdare Freja Nylund har jobbat ett halvt år på ett serviceboende i den lilla kommunen Hol i Norge. Hon och arbetskompisen Monica Nylund kommer att sommarjobba i hemstaden Hangö, men återvänder sedan till Norge för ett mer välbetalt arbete.
Bild: Monica Nylund / Privat

Efter ett halvt år i Norge vet Hangöborna Freja Nylund och Monica Nylund att de kommer att fortsätta med vårdjobb i Norge. I sommar ska de ändå testa på att arbeta för välfärdsområdet i Hangö.

Det var i september 2022 som jag träffade Freja Nylund och Monica Nylund. Då var de på väg till Norge för att jobba. Exakt vart de skulle bli skickade av rekryteringsföretaget visste de inte då.

Det blev Hols kommun i Norge, mellan Bergen och Oslo.

Kommunen har cirka 4 500 invånare, men i den by Freja och Monica jobbar bor det mellan 300 och 400 människor.

Vinterlandskap i Norge. Sol, snö och små hus nära isbelagd sjö. I bakgrunden fjäll.
Bildtext Trots att det är väldigt vackert i Hols kommun har Monica Nylund och Freja Nylund bett om ny stationeringsort i Norge i höst. De vill gärna till Tromsö i Nordnorge eller till någon ort nära Oslo. Nu tar det nämligen fyra timmar med tåg att komma till flygplatsen.
Bild: Monica Nylund / Privat

– Vi trivs jättebra. Vi började med ett kontrakt till sista december men märkte ganska snabbt att här vill vi nog stanna lite längre, säger Monica Nylund, närvårdare och anstaltvårdare.

En kvinna står i höstlandskap i Norge. Bakom syns en fjord och en del småhus.
Bildtext På sin lediga tid är Monica Nylund (på bilden) och Freja Nylund mycket ute. De brukar också ta bilen till olika ställen.
Bild: Freja Nylund / Privat

Nu har hon och kollegan Freja Nylund, närvårdare, kontrakt till mitten av juli. Det är redan klart att båda tänker återvända till Norge efter att ha firat sommar och semester i Hangö.

Hangöbon Monica Nylund jobbar på serviceboende i Norge: ”Vi märkte ganska fort att här vill vi vara lite längre”

10:55

Hur mycket semester det blir i Hangö är ändå oklart. Båda har tänkt jobba en tid i sin hemstad.

– Då kan jag samtidigt kolla om det är så illa som de säger, eller om det har blivit bättre. Lite kolla läget så man vet själv och inte bara hör vad andra säger, säger Freja Nylund.

När Monica och Freja i september ifjol lämnade sina jobb inom hemvården och Astrea i Hangö var de inte nöjda med arbetsklimatet, den ständiga stressen och den stora mängden ogjort eller halvdåligt utfört arbete.

Den känslan har de inte upplevt i Norge.

– Här får jag göra ett bättre jobb. Jag kan gå hem och vara nöjd med min dag och inte ha en känsla av att jag har fuskat eller skött någon dåligt för att det varit bråttom, säger Freja Nylund.

I serviceboendet i den norska byn finns det plats för 24 klienter fördelat på tre avdelningar.

En större byggnad i tre våningar. Det är mörkt, mycket snö och de långa och stora balkongerna är dekorerade, pyntade med julbelysning.
Bildtext Det här är serviceboendet där Freja Nylund och Monica Nylund jobbar.
Bild: Monica Nylund / Privat

– På morgonskiftet är vi tre stycken per avdelning och på kvällen två, så det är nog en ganska stor skillnad mot vad vi varit vana vid i Finland, berättar Monica Nylund.

På nätterna är det sedan två personer som tillsammans har ansvar för de tre avdelningarna.

– Vi har tid för klienterna och det är också meningen att man ska ha tid för dem, säger Freja Nylund.

En kvinna skidar i ett skidspår. Snö och sol med blå himmel. I bakgrunden fjäll. Det är i Hols kommun i Norge.
Bildtext Freja Nylund ute i skidspåret.
Bild: Monica Nylund / Privat

– Vi har också blivit väl mottagna. Alla är måna om att vi har det bra, säger Monica Nylund.

Samma goda anda och omsorg om personalen har fortsatt intygar både Monica och kollegan Freja Nylund.

– Man mår så mycket bättre, är inte på samma sätt trött som tidigare. Det betyder också att det är mycket lättare att vara vänlig med sina kolleger och komma ihåg att ge beröm. Cheferna är inte heller lika stressade som hemma, säger Freja Nylund.

Närvårdaren Freja Nylund jobbar i Norge: ”Här får jag göra ett bättre jobb och behöver inte känna att jag fuskat”

10:58

En sak som både Monica Nylund och Freja Nylund noterat att skiljer sig i vården i Norge jämfört med Finland är att patienterna eller klienterna har en väldigt stark självbestämmanderätt.

– De behöver inte ta sin medicin om de inte vill, säger Monica Nylund, som inte är helt säker på att det alltid är en bra sak, i synnerhet om det handlar om en person som är svårt minnessjuk eller har en psykisk sjukdom.

I början var det också svårt att förstå norskan, men efter några veckor visste både Monica och Freja vad de norska ord och uttryck som skiljer sig från svenskan betyder.

Ett hus i två våningar. Huset täckt av snö, det är kväll och lampor lyser inomhus. Huset är också pyntat med julbelysning.
Bildtext I det här huset bor bland andra Freja och Monica. Det är rekryteringsföretaget som ordnat boendet.
Bild: Monica Nylund / Privat


Det som är lite extra på det lilla serviceboendet i den lilla byn är att vårdpersonalen består av hela 14 olika nationaliteter.

– De kommer från bland annat Filippinerna, Thailand, Kosovo, Litauen, Lettland, Island, Sverige, Danmark och Finland räknar Monica Nylund upp.

Arbetsspråket är ändå norska, vilket också är lite speciellt med tanke på alla nationaliteter samlade under ett och samma tak. Det gäller därför att vara extra tydlig. Här uppskattas faktiskt finlandssvenskan, som enligt kollegerna påminner mer om norska än till exempel rikssvenskan, säger Monica Nylund, som trivs bra med sina jobbkompisar.

– Det är en salig blandning, men det är ”kiva”. Det är lite som att vara i södern; folk är gästvänliga och väldigt om sig och kring sig, säger Monica Nylund.

Diskussion om artikeln