Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppmärksammat ordbråk efter storsegern – nu ber Sveriges förbundskapten om ursäkt: ”Alla som känner mig vet att jag hatar all form av rasism”

Uppdaterad 28.03.2023 17:22.
Janne Andersson gestikulerar.
Bild: Lehtikuva

En intervju i Viaplay med Sveriges förbundskapten Janne Andersson urartade på måndagskvällen. Andersson började munhuggas med experten Bojan Djordjic. Dagen efter är Andersson ångerfull.

Det var en intervju och inte resultatet som stal rubrikerna efter Sveriges 5–0-seger över Azerbajdzjan i EM-kvalet på måndagskvällen.

Förbundskaptenen Janne Andersson började munhuggas med Viaplays expert Bojan Djordjic i tv-studion efter matchen. Bråket gick från att handla om Jesper Karlsson speltid till bland annat deras yrkeskarriärer och nationaliteter.

Djordjic ansåg att Andersson varit defensiv i matchen och att han representerar tio miljoner invånare i Sverige.

– Vad representerar du då, kontrade Andersson och fick Sverige som svar av Djordjic.

Andersson kommenterade då ”åh fan” samtidigt som de fortsatte gräla.

– Du blir aggressiv, varför? Vem skulle jag representera annars, vilket annat land? Serbien, ville du säga det eller?, sa Djordjic bland annat till Andersson.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson under en match.
Bildtext Janne Andersson bad om ursäkt för sitt beteende.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

”Blev stopp i mitt huvud”

Programledaren Niklas Jihde försökte efter en stund avvärja bråket och ställde en fråga om matchen som Andersson svarade ironiskt på innan han lämnade studion.

På presskonferensen efter matchen kommenterade Andersson sina tankar men valde ändå i dag att kalla till en ny pressträff där han bad om ursäkt. Han underströk då att han inte hade några rasitiska undertoner i grälet med Djordjic.

– Det blev stopp i mitt huvud. Alla som känner mig vet att jag hatar all form av rasism och jag ber väldigt mycket om ursäkt om han tolkade det så.

– Jag har sökt Bojan via hans chef, jag har själv ringt och skickat sms och sagt att det vore bra om vi pratas vid. Jag förklarar gärna mitt beteende, säger Andersson.

Bojan Djordjic.
Bildtext Bojan Djordjic.
Bild: Stella Pictures

Gillade inte det han såg av sig själv

Andersson menade också att då han frågade Djordjic vem han representerade så handlade det inte om nationalitet.

– Det handlade om han är spelare, ledare eller expert. Absolut inget annat. Det handlar inte om hans ursprung, jag är jätteledsen för att han tolkar det så, säger Andersson.

Dagen efter bråket är Andersson också besviken på hur han betedde sig i studion.

– Det är jättedåligt. Jag mår så dåligt när jag ser det, säger han.

Några timmar efter presskonferensen skickade också Djordjic ut ett pressmeddelande där han skriver att han kan förlåta Andersson men inte glömma bråket.

– Jag står fast vid mina övertygelser och värderingar. Jag brinner för de här frågorna som bygger på egna erfarenheter. Om man inte förstår vikten av det som skedde i vår sändning är det ett inneboende strukturellt problem.

– Även om Janne säger att det inte var hans intention, uppfattade jag att det blev en fråga om mitt ursprung och det gjorde mig sårad och besviken, säger Bojan Djordjic.

Diskussion om artikeln