Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lordi håller flaggan högt för Chock Metal — Grönroos garage listar fem underbart fåniga musikvideor som förenar hårdrock med skräck och anarki

Kollage av hårdrocksband
Bildtext Chock Metal var en genre som mer eller mindre försvann — men Lordi värnar om stilen
Bild: All Over Press/Lasse Grönroos

Lordi är ute med nya skivan Screemwriter's Guild.

Lordi är tillbaka. Men en liten törn i sidan av gummidräkten är en envis liten nyhet från 2006 som vägrar försvinna hur mycket han än sopar med sin monsterkvast. Nyligen lyfte tidningen Classic Rock igen upp grejen efter flera års paus och Lordi får skämmas igen. Det handlar om ett oeftertänksamt uttalande i en intervju angående bandets stora förebilder Kiss och Alice Cooper.

— Det där är en sådan där ”gift that keeps on giving”. Jag säger bara att voj fi**an, inte nu igen! suckar Lordi om att nyheten grävts fram igen ur arkivet.

När någon medlem i Lordi säger någonting så tror alla att det är jag som har sagt det”

Lordi

Det som stör Lordi mest är att det inte var han själv som snackade skit om Alice Cooper och Kiss utan bandets förra gitarrist Amen som tenderade att uttala sig på fyllan på dålig rallyengelska.

— Många år senare erkände Amen att han hade viljat väcka litet reaktioner. Men han har ju inte fått lida av det, utan jag. Både Alice Cooper och Paul Stanley har jävlats med mig om uttalandet. För när någon medlem i Lordi säger någonting så tror alla att det är jag som har sagt det, säger Lordi.

Att släppa en ny skiva känns för Lordi som att ge ut en singel efter föregående albumhelhet Lordiversity som bestod av sju nya studioalbum - i sju olika genrer. På nya plattan Screemwriter's Guild går han nu tillbaka till soundet på första albumet Get Heavy (2002).

I podden Grönroos garage berättar Lordi om det försmädliga Alice Cooper-Kiss-uttalandet, sin nya dräkt och varför thrash metal-skivan var svårast att knäcka koden för medan disco-skivan var enklare att göra.

Lordi håller 80-talets kortlivade genre “Chock Metal” vid liv på nya skivan Screemwriter´s Guild

56:55
Temat är Chock Metal i Grönroos garage

”Chock Metal” är genren du antagligen missat

Genom hela sin karriär har Lordi tytt sig till sina två favoritsaker: åttiotalshårdrock och skräck.

Exakt de två element som den kortlivade musikgenren “Chock Metal” handlade om på 80-talet. Chock Metal var närmast ett amerikanskt fenomen, även om det fanns band som Death SS i Italien och Wratchild och Tigertailz i Storbritannien.
Om du har missat vad Chock Metal handlade om ska du se de här fem musikvideorna av genrens mästare!

Här kan du se fem hårresande Chock Rock-videor:

Plasmatics: Masterplan

Lizzy Borden: Psychopath

W.A.S:P.: Tormentor

Thor: Anger

Death SS: Let the Sabbath Begin