Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Robert Åsbacka avslutar sin trilogi med ett litterärt fyrverkeri

En man med glasögon sitter med händerna knäppta, lite framåtlutad, och tittar med neutral min in i kameran.
Bildtext Robert Åsbacka avslutar sin trilogi med romanen ”Takläggarna”.
Bild: Martin Stenmark / S&S

I Takläggarna kombinerar Robert Åsbacka stringent samhällsanalys med vass politisk satir och kritik i en berättelse som också kännetecknas av pikareskromanens skojfriskhet och skälmaktighet.

I Robert Åsbackas hyllade roman Orgelbyggaren (2009) utgår författaren rent kompositionsmässigt från Dietrich Buxtehudes kantat ”Membra Jesu nostri”, en betraktelse över Jesu lidande på korset.

Huvudpersonen i Orgelbyggaren, Johannes Thomasson, sörjer såväl sin döda hustru och dotter som sitt ”trögrörliga liv”. Som en form av sorgearbete bygger Johannes en orgel åt sig i vardagsrummet. En dag stukar Johannes foten och på olyckan följer flera olyckor. Tack vare (!) olyckorna vidgas den ensamma Johannes umgängeskrets och perspektiv.

Romanens kapitelrubriker följer Buxtehudes verk: Fötterna, Knäna, Händerna, Sidan, Bröstet, Hjärtat och Ansiktet. Åsbackas berättelse börjar nerifrån och vandrar uppåt – från fötterna upp till ansiktet.

I vår är Robert Åsbacka aktuell med den tredje och sista delen i trilogin som fick sin början med romanen Kistmakarna (2021), och som följdes av romanen Glömda rum (2022). Den tredje delen i serien bär titeln Takläggarna.

Också här arbetar Robert Åsbacka sig nerifrån uppåt: från källaren i Föreningen Arbetarkultur och Historias rivningshotade hus på en industritomt i Eskilstuna, genom de glömda rummen upp till gårdstaket på den sörmländska landsbygden.

Omslaget till Robert Åsbackas roman "Takläggarna".
Bild: Schildts & Söderströms förlag

Huset symbol för det svenska folkhemmet

När vi nu har den samlade trilogin och det färdiga bygget framför oss kanske det är dags att fundera på vad huset står för, vad symboliserar det?

Är huset byggt på hälleberget eller står det på lösan sand? Och hur är det med taket – är det gediget hantverk eller läcker det möjligen in någonstans?

Huset som Robert Åsbacka byggt är inget mindre än det svenska folkhemmet – ett hem som hotar att rasa samman på grund av de svenska socialdemokraternas oförmåga (okunskap eller ovilja?) att se om sitt hus.

I den första romanen samlas ett gäng udda, skamfilade och kantstötta existenser i en studiecirkel i källaren för att bygga varsin kista. Förutom att cirkeldeltagarna förenas av dystra framtidsutsikter, ensamhet och en tafatt omsorg om varandra har de ett bultande hjärta för den svenska socialdemokratin och vänsterrörelsen.

En kärlek som har varit tålmodig och mild, en kärlek som trott allting, hoppats allting och uthärdat allting – men i dagens Sverige verkar det som om socialdemokratin gräver sin egen grav och de sanna socialdemokraterna blir ett utrotningshotat släkte.

Huset har en massa bortglömda rum – gamla skyddsrum, bortglömda förråd, nerlagda militära anläggningar och andra övergivna platser ute i skogen som snickaren Kåre dokumenterar i den andra delen av romanserien.

Det är inte särdeles långsökt att dra paralleller mellan sossarna av den gamla stammen och de bortglömda rummen – båda lever ett liv i skymundan, bortglömda och undangömda i det som en gång kallades för folkhemmet.

Ett genomgående och centralt tema i trilogin är den svenska socialdemokratins kris efter mordet på Olof Palme i februari 1986.

I romantrilogin riktar Robert Åsbacka svidande kritik mot en socialdemokrati som går nyliberalismens ärenden, och som genom att sakna mod och styrka att stå upp för traditionella socialdemokratiska värderingar bidrar till ett allt bredare och djupare politikerförakt.

Mordet på Olof Palme är ett tema som återkommer i olika variationer i trilogin – vi får ta del av spekulationer om såväl potentiella gärningsmän som eventuella motiv, det ena mer plausibelt än det andra.

Författtaren Robert Åsbacka håller tai på Svenska litteratursällskapets årshögtid den 5 februari 2022.
Bildtext Robert Åsbacka tilldelades Tollanderska priset av Svenska litteratursällskapet år 2022 för romanen ”Kistmakarna”, del två i trilogin om den desillusionerade författaren Erik.
Bild: Svenska litteratursällskapet/Janne Rentola

En längtan efter gemenskap och sammanhang

Huvudperson i samtliga tre böcker är Erik, en fri författare som kämpat med att hitta såväl lämpliga romanmotiv som med motivationen.

I den nu aktuella romanen Takläggarna har Erik valt att lägga författarskapet åt sidan och i stället fokusera på att lägga tak – ”bra omväxling i en annars rätt enahanda vardag”.

I Glömda rum konstaterar en av personerna att Erik gick med i föreningslivet och politiken för att han kände sig ensam och överflödig: ”Han sökte skydd i flocken”.

Och Erik tvingas inse att han inte hittat det han sökt i politiken, nämligen ”känslan av gemenskap, välvilja, vi gör det här tillsammans, vi lyfter varandra”, och att han blivit tvungen att hitta sin flock på annat håll.

Rotlösheten och hemlösheten är ett genomgående tema i trilogin.

Känslan av vilsenhet är existentiell och politisk, men också rent konkret.

Sedan Erik separerat från sin fru lever han ett slags undantags- och kappsäcksliv med såväl tillfälliga adresser som otydliga och odefinierade relationer.

Till flydda tider återgår Eriks tankar än så gärna – han drabbas av en längtan (som kanske är mer en fantasi än realitet), om att återvända till det gamla hemlandet Finland:

”I Sverige var jag som en växt utan djuprötter, gran där det borde vuxit fur, det gick an i sol och vackert väder, annat var det när stormarna kom och torkan.”

Men vad är ett hem, och var finns det – det är frågan.

En vindlande historia

I Takläggarna beger sig Erik ut till en avlägset belägen gård ute på landsbygden för att bistå med att byta ut taket.

På gården bor ett brokigt och omaka gäng i ett slags diffust kollektiv – bland dem en lärare, en domedagsprofet, en miljöaktivist som tröttnat på den tyska politiken och flyttat till Sverige, en affärsman som driver en diffus export/import-firma och, inte minst, en gammal sjöman som visar sig vara full av fantasieggande historier, obskyra och ljusskygga vänner samt en förorättad och hämndlysten exfru.

Sjömannen Roff är en av de centrala gestalterna i berättelsen – en man med kopplingar till 1970-talets radikala vänsterkretsar i Sverige som i likhet med Baader-Meinhof-ligan i Tyskland förespråkade direkt aktion och utförde politiskt motiverade våldsbrott. Bland annat planerade man att kidnappa den dåvarande biträdande arbetsmarknadsministern Anna-Greta Lejon.

Romanen växer till en vindlande historia där trådar spinns bakåt i tiden till de två tidigare berättelserna, samtidigt som historien bygger upp ett eget litet universum kring Erik och människorna på gården.

Frågan är om Erik skulle kunna tänka sig att ingå i kollektivet, och om kollektivet har en framtid.

Sen jag lämnat politiken och litteraturen var det som att livet plötsligt börjat tränga på. Det hade förstås funnits där hela tiden men tycktes nu bli påtagligare för var dag som gick. På gott och ont.

ur Takläggarna

De tre böckerna i romantrilogin är såpass förankrade i varandra att jag har svårt att frikoppla dem. Jag tvivlar på att man kan läsa Takläggarna utan att ha kännedom om de två tidigare delarna – dels för att persongalleriet till en del följer med genom berättelsen, dels för att Åsbacka följer en kronologi som är stadigt förankrad i den samtid som beskrivs.

En samtid präglad av klimatkriser och väderkatastrofer, politiskt räv- och ränkspel samt bluff och båg på börsen. En samtid som en allt mer desillusionerad Erik har svårt att känna sig hemma i.

I Takläggarna (liksom i de två tidigare romanerna) kombinerar Robert Åsbacka stringent samhällsanalys med vass politisk satir och kritik i en berättelse som också kännetecknas av pikareskromanens skojfriskhet och skälmaktighet.

Romanen är som ett fyrverkeri – det sprakar och sprutar åt lite olika håll när historien tar fart och skjuter iväg. Till en början ser man inte riktigt mönster och sammanhang, men så till slut vecklar det hela ut sig i en kaskad av olika färger.