Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina kastar ut rysk-ortodoxa kyrkan från Petjerskaklostret i Kiev

Grottklostret i Kiev med gyllene kupoler
Bildtext Grottklostret i Kiev grundades redan år 1015.
Bild: Pavlo Gonchar / AOP

Den ukrainska regeringen beslöt nyligen att den rysk-ortodoxa kyrkan måste lämna det världsberömda Petjerskaklostret i Kiev. Nu ska alla ryskvänliga präster och munkar bort från klosterområdet.

Petjerskaklostret i Kiev är Ukrainas viktigaste religiösa centrum. Grottklostret grundades för över 1 000 år sedan och har alltid fungerat som säte för den ortodoxa kyrkans ledare.

Av historiska orsaker är det den ryskstödda ortodoxa kyrkan i Ukraina som i modern tid har huserat i klostret.

Samtidigt är det den ukrainska staten som äger klostrets fastigheter, vilket gjorde det juridiskt möjligt för regeringen att säga upp kontraktet.

– Den ukrainska staten har skäl att tro att det i den här före detta Moskvakyrkans ledning finns människor som under kriget har kontakter med Ryssland och vars lojalitet med Ukraina kan betvivlas, säger Heikki Huttunen som är präst i Helsingfors ortodoxa församling.

Försvinner prästerna frivilligt?

Enligt Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatjenko har den rysk-ortodoxa kyrkans anställda redan börjat lämna klostret. Det här är uppgifter som ännu inte har bekräftats av andra källor.

Senast i dag, onsdag, ska alla ryskvänliga präster och munkar bort från klosterområdet.

I Ryssland har det förekommit uppmaningar till folk i Kiev att bege sig till klostret för att försvara det.

Den ukrainska regeringen försäkrar att klostrets gudstjänster kommer fortsätta även i framtiden, men i annan regi. Kulturministern lovar också att klostret ska restaureras och erbjuda nya utställningar.

Heikki Huttunen, ledare för Europeiska kyrkokonferensen
Bildtext Heikki Huttunen är präst i Helsingfors ortodoxa församling.

Komplicerad historia

När Ukraina blev en del av Sovjetunionen förbjöds landets självständiga ortodoxa kyrka. I stället var det enbart det ryska Moskvapatriarkatet som tolererades.

Den självständiga ukrainska ortodoxa kyrkan började verka igen år 1992. Kyrkan bröt med Moskva år 2018 på grund av kriget i östra Ukraina. Numera lyder den under patriarken i Konstantinopel, precis som Finlands ortodoxa kyrka.

Den rysk-ortodoxa kyrkan i Ukraina representerar fortfarande omkring hälften av de ortodoxa i Ukraina. I fjol utlyste kyrkan sig självständig gentemot Moskva, men det är oklart vad statusen betyder i praktiken.

Den ukrainska regeringen har länge ansett att den ryskledda kyrkan utgör en risk för landets säkerhet på grund av dess nära band till patriarken i Moskva.

Den ryske patriarken Kirill stöder aktivt Putins anfallskrig. Kirill ser, precis som Putin, Ukraina som en del av den så kallade ryska världen.

I höstas tackade patriarken ryska soldater vid fronten och lovade att de som offrat sig för Ryssland kommer få syndernas förlåtelse.

I december beslöt därför Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att religiösa organisationer med Rysslandskopplingar kommer förbjudas.

Samtidigt kritiseras Ukraina för att landets religionsfrihet kraftigt beskärs.

Kritiken haglar

Moskva har kraftigt kritiserat Kievs beslut om Petjerskaklostret.

Patriark Kirill menar att Ukraina kränker de troendes rättigheter och uppmanar andra kristna kyrkoledare att ingripa.

– Konflikten har stor betydelse för Moskvakyrkans relationer till andra kyrkor i Ukraina, säger prästen Huttunen.

Dessutom finns det mycket att hämta i det ryska propagandakriget mot Ukraina.

– Staten Ryssland och Moskvapatriarkatet kommer helt säkert att använda den här kyrkliga konflikten mot Ukraina, säger Huttunen.