Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Riksdagsledamoten Hussein al-Taee antyder i video på arabiska att barn blir godtyckligt omhändertagna i Finland: ”Vill öka förståelsen”

Hussein al-Taee talar i mikrofon.
Bildtext Hussein al-Taee (SDP) säger att personer med invandrarbakgrund kan ha svårt att förstå myndighetsbeslut på grund av språket och kulturella skillnader.
Bild: Silja Viitala / Yle

Barnombudsmannen Elina Pekkarinen säger att det kan saknas kulturell förståelse inom barnskyddet och antar också att det förekommer rasism.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Hussein al-Taee har väckt diskussion med en video på arabiska som han har publicerat på Instagram.

I videon säger han att många barn med invandrarbakgrund har blivit omhändertagna och placerats i barnhem. Han antyder att barnskyddets beslut att omhänderta barn kan vara godtyckliga.

– Vi måste se till att invandrares kulturella aspekter beaktas noggrant i den finska lagstiftningen och att vi får en barnskyddslag som inte leder till att våra barn omhändertas av godtyckliga skäl, utan endast i situationer då barnet verkligen är i fara, säger al-Taee på arabiska i videon.

Han tillägger att barn med invandrarbakgrund inte ska ses som risker.

– Våra unga och våra familjer är rädda här i landet.

”Jag vill bygga förståelse och tillit”

Har barn blivit godtyckligt omhändertagna? Hussein al-Taee svarar på Yles frågor per e-post. Han betonar att Finland är en rättsstat.

”I Finland arbetar myndigheterna med stort hjärta och under hård press och jag ger dem all min respekt”.

”Riksdagsledamöterna blir ofta kontaktade när det gäller de här fallen och jag vill bygga upp förståelse och tillit för barnskyddet och Finlands myndigheter”, skriver al-Taee.

Enligt al-Taee leder språkbarriären och de kulturella skillnaderna ändå till svårigheter att förstå myndigheternas beslut.

”Framför allt vill jag förbättra förståelsen mellan nyfinländare och myndigheter, så att ingen ska uppleva att myndighetsbeslut är slumpmässiga eller godtyckliga”.

Barnombudsman: Kan saknas kulturell förståelse inom barnskyddet

Barnombudsman Elina Pekkarinen är oroad över att familjer med invandrarbakgrund är överrepresenterade inom barnskyddstjänsterna. Hon anser ändå inte att man kan tala om godtycklighet.

– Men det är klart att när myndigheterna arbetar under tidspress så finns det också risk för att personalen överreagerar, säger Pekkarinen.

Enligt barnskyddslagen finns det redan krav på att beakta barnets religiösa, kulturella och språkliga bakgrund. Enligt Pekkarinen är den kulturella förståelsen ändå inte nödvändigtvis tillräcklig.

– Vi kan också anta att det förekommer rasism inom servicenätverket, säger Pekkarinen.

Det här är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets artikel Kansanedustaja Hussein al-Taee vihjasi arabiankielisellä videolla lasten huostaanottopäätöksiä mielivaltaisiksi – näin hän kommentoi väitteitään skriven av Päivi Lakka. Erik Sandström översatte.