Vasaföretaget Julibert finansierar sitt nya spel Ecosfera via gräsrotsfiansiering
Ecosfera är redan det andra spelet som företaget utvecklar med hjälp av gräsrotsfinansiering. De har redan i förtid uppnått sitt mål för den aktuella kampanjen.
Trots allt spelande på nätet finns det fortfarande en stor och nuförtiden till och med växande marknad för hederliga brädspel och kortlekar. Spel utvecklas på många håll, också i Österbotten.
I Vasa hittar vi till exempel Julibert, ett tvåpersonersföretag som designar kortspel. Deras första spel hette We can play och kom ut år 2020.
Det är ett dynamiskt kortspel om kvinnor som har förändrat världen. Spelet består av 101 kort med historiska händelser och ett årtal. Korten ska placeras och vinnaren är den som först får sju kort i kronologisk ordning.
Spelet blev en framgång och tillverkas på fem olika språk: svenska, engelska, tyska, spanska och katalanska.
Katalanska, undrar du kanske? Jo, det har att göra med att en av de två spelutvecklarna, Albert Pinilla, kommer från Barcelona och har katalanska som modersmål. Den andra heter Julia Johansson, därför namnet Julibert!
Just nu håller Albert och Julia på att utveckla sitt andra spel som heter Ecosfera. Målet med Ecosfera är att ”återförvildra världen”. (Ursäkta min lite klumpiga översättning av det engelska ordet ”rewilding”, som Julia och Albert använder som spelets underrubrik, men den engelska facktermen har ännu inte fått en slutgiltig och allmänt godkänd svensk term.)
Spelet går ut på att man ska återställa olika ekosystem genom att återinföra plantor och djur där de har försvunnit.
Det nya spelet kommer att bli betydligt mera komplext än det första, som bara bestod av kort. I det nya spelet hittar man förutom kort också brickor och polletter.
Spelet i sin helhet är ritat av Albert Pinilla som är illustratör till yrket. Det är ett så kallat kooperativt spel. Man måste samarbeta för att nå ett mål.
Gräsrotsfinansiering
Spelet Ecosfera ska komma ut nästa år. Just nu har Julia och Albert en gräsrotsfinanseringsrunda på gång. Det är ett modernt och i dag ofta använt sätt att finansiera olika projekt. Gräsrotsfinansiering, eller crowd funding som det heter på engelska, sker via nätet.
Det finns särskilda webbplatser som man kan vända sig till. Julia och Albert använder sig av en sida som heter Kickstarter och också är en av pionjärerna inom gräsrotsfinansieringen.
Så här går det till: På Kickstarters webbplats skapar entreprenören en sida där han eller hon beskriver sig själv och sitt projekt. Kickstarterprojektet ska ha ett tydligt syfte, ett deadline-datum och en målsumma.
Målsumman är de pengar som entreprenören behöver samla in för att lyckas med sitt angivna projekt. Därefter kan entreprenören marknadsföra sin sida till omvärlden, ofta i sociala medier, i syfte att väcka investeringsintresse hos sponsorer.
Om sponsorn gillar projektidén kan de förbinda sig att sponsra projektet med en summa pengar för att hjälpa till att förverkliga idén. Projektskaparen erbjuder sponsorn en inblick i projektet samt olika belöningar till dem som väljer att sponsra.
Om målsumman uppnåtts vid deadline dras pengar från sponsorernas kreditkort. Om inte, blir ingen debiterad.
Juliberts målsumma för Ecosfera var 9 000 euro som de ville samla in inom loppet av fyra veckor. De nådde målsumman redan på första dagen.
I skrivande stund pågår kampanjen i ytterligare tre veckor och den insamlade summan ligger på 19 881 euro. Det här betyder också att det nya spelet kommer att se dagens ljus om ingenting särskilt händer på vägen.
Andra gången
Också det första spelet We can play finansierades på samma sätt.
– Vi har lärt oss att det är mycket jobb som krävs för en lyckad kampanj, säger Albert.
– Som kreatörer måste man se till att man har många följare på sociala medier. Man behöver många människor som vill följa en kampanj och kan tänka sig att gå in där och investera i ditt projekt eller stödja det, som det heter, tillägger Julia.
– Albert har jobbat i ett år inför den här lanseringen. Man ska ha kända, så kallade board game reviewers, som har fått prototypen och har publicerat videor om spelet. Hela kampanjsidan måste byggas. Allt det här är jobb som ligger bakom en kampanj. Det är väldigt mycket jobb och mycket närvaro på sociala medier.
– De som vet om det kan sedan skriva in sig som så kallade stödjare redan innan projektet lanseras. Genom det uttrycker man att man vill följa det här projektet och vill få ett mejl med texten 'Nu är det lanserat'.
Får det komma in hur mycket pengar som helst, eller finns det ett tak?
– Nej, skrattar Albert, alla pengar är välkomna. Men vi har olika så kallade stretch goals, olika mål. Och vi har lyckats nå det första, som var att finansiera projektet, och det andra som var att utveckla spelet vidare.
Nu gäller det alltså bara att vänta tills spelet är klart. Nästa år kommer det färdiga spelet sedan hem till dem som stödde kampanjen via gräsrotsfinansiering. Alla andra får köpa spelet på de gamla vanliga sätten.