Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarna fick säga sitt – då röstades Tommi Jyry, 23, till ny kapten för Inter: ”Överraskande – är inte så högljudd”

Tommi Jyry på scenen.
Bildtext Tommi Jyry var överlägset yngst på scenen då kaptenerna var samlade på ligans pressträff inför säsongen.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Tommi Jyrys första säsong för FC Inter var en stark – och hel – sådan. Sitt andra år i Åbo spelar han med kaptensbindeln på armen. Ett roligt uppdrag, säger 23-åringen till Yle Sporten.

År 2019 var han ordinarie i ett KuPS vars säsong slutade i ett skrällartat ligaguld.

Men därefter kantades Tommi Jyrys tid i Kuopio av problem. I princip hela säsongen 2020 förstördes av en trasig akillessena, och därefter lyckades finlandssvensken aldrig slå sig in i den stenhårda trupp som skuggat HJK de senaste åren.

Fjolåret bjöd på miljöombyte – och en nystart på 23-åringens fortfarande unga seniorkarriär. Jyry fick spelet att flyta i Åbo och gjorde en helgjuten säsong på nya klubben Inters mittfält.

– Det var jätteroligt, verkligen. Jag höll mig frisk hela året och det var viktigt för mig personligen. Det var kul att spela och dessutom tycker jag att det gick helt bra, funderar huvudstadssonen för Yle Sporten.

Wiss vill spela rätlinjigare

Inter tappade sitt mittfältsdynamo Aleksi Paananen till mästarlaget HJK under vintern. Kaptensbindeln gick vidare till en av hans arvtagare på mittfältet – Tommi Jyry.

Hur gick det till?

– Det är en bra fråga. Vi hade en omröstning inom laget och valet föll på mig. Det var en liten överraskning personligen, ett roligt uppdrag.

Åbolaget kommer till spel med ett rätt ungt lag under nya tränaren Jarkko Wiss. Men 23-årige Jyry är långt ifrån någon av de mest rutinerade kuggarna.

Tommi Jyry fotograferas.
Bildtext Arbetssamme Jyry torde passa som handen i handsken i nya tränaren Jarkko Wiss taktiska tankesätt.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Hurdan är du i omklädningsrummet?

– Jag är nog inte den mest högljudda. På planen tycker jag däremot om att ta initiativ och vara högljudd. Det är där jag vill föregå med gott exempel.

Fjolårstränaren Miguel Grau fick inte fortsatt förtroende efter en säsong där Inter med nöd och näppe lyckades hiva upp sig till övre slutserien. Nye coachen Jarkko Wiss fotboll är mindre komplicerad – och unga spelare brukar få chanser att växa i Tammerforstränarens lag.

– Det är en hel del som förändrats. Vi spelar rätlinjigare än i fjol och redan baserat på vintern kan man säga att vi presterar bättre.

– Jag tycker egentligen att allt som han fört med sig till laget varit positivt, lovordar Jyry.

Diskussion om artikeln