Småföretagare får hjälp med framtidens omställningar – projektledare: ”Ofta är de så upptagna med vardagen att de inte hinner se mot framtiden”
Småföretagare har inte alltid tid för att smida stora planer för de omställningar som kan behövas i framtiden. Nu erbjuder flera yrkeshögskolor sin kunskap till företagen i det nya MYRSKY-projektet.
Projektet är ett samarbete mellan åtta yrkeshögskolor som jobbar för grön omställning, företagens förändringsbenägenhet och digitalisering. Yrkeshögskolan Novia deltar också i projektet.
Småföretagare och deras personal ska få delta i diskussionskvällar och utbildningar, och få verktyg som kan hjälpa dem att göra de omställningar som kan krävas i framtiden.
Kenneth Nordell är projektledare vid Yrkeshögskolan Novia. Han säger att projektet kan vara till nytta för småföretagare, då de inte alltid själva vet hur de vill utveckla sina företag.
– Såklart är det företagaren själv som har den bästa kunskapen om sitt eget företag. Men ibland kan det behövas någon utomstående som kan komma med nya synpunkter. Småföretagare är ofta så upptagna med att tänka på den dagliga verksamheten att de inte hinner fundera på vad som händer om några år.
Samtidigt menar Kenneth Nordell att det är frågan om en förnyelseprocess också för Novia.
– Vi har många projekt inom Novia där vi jobbar nära med företagare, och vi skickar ut enkäter till olika branscher. På det sättet kan vi få reda på behoven som företagarna har för olika utbildningar. Samtidigt måste vi hitta nya företag och nischer där vi inte erbjudit vår hjälp ännu.
Projektet har en relativt kort livslängd och kommer endast att pågå till årets slut. Men det här är inte något som Nordell ser som en nackdel.
– Vi har inte tid att planera så hemskt mycket. Istället ska vi använda den kompetens som vi redan har för att stödja företagarna. Det känns tryggt att veta att den kärnkompetens vi har också är eftertraktad.
Nordell säger att de största utmaningarna har varit tekniska. Bland annat ska projektet publicera en webbplats, som ska erbjuda information och verktyg för småföretagare.
Ett stöd i vardagen
Hanna Guseff är forskningsledare vid Yrkeshögskolan Novia. Hon har bland annat varit med i planeringen av MYRSKY-projektet.
Guseff säger att projektet kan hjälpa företagare på ett konkret sätt och kan stödja företagarna i det vardagliga arbetet.
– Inom digitaliseringen kan vi exempelvis hjälpa företagen att välja rätt plattform för kunduppföljning. Om företaget behöver hjälp med hållbart ledarskap kan vi ge tips om hur en chef kan få sommarjobbare att arbeta mot samma mål, säger Guseff.
Genom de andra projekt som Novia har på sitt bord har Hanna Guseff märkt att det finns ett behov bland småföretagare för konkreta förslag i koppling till affärsverksamheten.
– Det här betyder att vi inte kan komma med några allmängiltiga förslag. Vi måste gruppera företagen enligt deras gemensamma mål och skräddarsy innehållet enligt det.
Projektledare Kenneth Nordell understryker att ett företag kan dra ekonomisk nytta av att följa med de förändringar som sker i samhället.
– Företag kan ofta göra gröna omställningar utan att de är medvetna om det. De kanske byter till mer energisnåla lampor för att skära ner på kostnaderna. Det är kanske ett ekonomiskt beslut, men är samtidigt också en grön omställning. Gröna val betyder också mer inkomster.