Kampanjarbetet i Östnyland innehåller trevliga möten, men också hat och hot: ”Han sa att jag ska brännas i en ugn”
Riksdagsvalskandidater Yle Östnyland pratat med vittnar om lyckade kampanjer och trevliga möten, men också om dödshot och farliga situationer. Kvinnliga kandidater verkar vara de mest utsatta.
De senaste veckorna har riksdagsvalskandidaterna runtom i landet stått och huttrat på torg och gator, delat ut valaffischer och gjort reklam på sociala medier.
Hur har kampanjarbetet gått och vilken feedback har kandidaterna fått av väljarna? Yle Östnyland talade med fyra östnyländska kandidater från Vänsterförbundet, SFP, Sannfinländarna och De Gröna.
Mari Lotila ställer upp för De Gröna och hon är en av dem som säger att atmosfären i det här valet är annorlunda än i förra riksdagsvalet. Det är mer ofog och mera hatprat nu än det har varit tidigare.
Värst var det för Lotila när en man i 50-årsåldern betedde sig hotfullt och osakligt utanför K-Citymarket i Borgå då hon och hennes parti förde kampanj där.
– Han var välklädd och verkade inte alls berusad, men han sa att jag ska brännas i en ugn. Det var en hemskt obehaglig situation för mig.
Borgåbon Leo Kylätasku ställer upp för Vänsterförbundet i riksdagsvalet. Han sitter både i Borgå stadsfullmäktige och i välfärdsområdesfullmäktige men det här är första gången han ställer upp i riksdagsval.
Kylätasku har trivts med kampanjarbetet, även om kampanjen inför riksdagsvalet har krävt mer tid och pengar än de tidigare valen han ställt upp i.
– Ganska många jag träffat har inte alls varit medvetna om att det är riksdagsval i antågande. Det kommer ganska många olika frågor, som om cannabis borde legaliseras och hur Vänsterförbundet kan ha förstått skogsskötseln så åt skogen, säger Kylätasku.
Partikamrater har hotats
Svenska folkpartiets kandidat Otto Andersson står på Borgå torg när vi träffar honom.
Anderssons kampanj har gått bra. Han har inte råkat ut för något värre än enstaka glåpord. Däremot har han hört om andra nyländska kandidater från olika partier som inte haft samma lycka.
– Den enskilt största frågan väljare velat diskutera är vården, säger Andersson. Särskilt har de velat diskutera personalbristen inom vården och vården på svenska.
Vänsterförbundets Leo Kylätasku berättar att det oftast varit ganska få som besökt valtälten utomhus, men att stämningen har varit bra.
– Emellanåt får man höra lite käbbel eller ropande, men jag har inte råkat ut för något allvarligare vilket jag vet att andra kandidater har, säger Kylätasku.
Han berättar att Vänsterförbundets kandidater i Nyland håller tät kontakt med varandra. Andra kandidater har delat med sig av hemska meddelanden de fått.
– Det är allt från förolämpningar till dödshot, säger Kylätasku.
Han har inte heller märkt att någon skulle ha förstört någon av hans valaffischer, vilket han vet att andra av Vänsterförbundets nyländska kandidater råkat ut för.
– Det känns som att kvinnor utsätts för mer sådant beteende än vi medelålders vita män, säger Kylätasku.
Visst har också manliga kandidater fått utstå hot och hat, och Kylätasku säger att han funderat på varför han själv kommit lättare undan.
– Kanske Borgå annars också är en ganska lugn stad. Jag tycker vi har en varm och bra stämning och attityd i Borgå också mellan kandidater från olika partier. Problemen kanske framkommer mer i större städer, funderar Kylätasku.
Han tror inte hoten, hatet och ofoget mot valaffischer som vissa kandidater fått utstå egentligen har så mycket att göra med politik, utan mer handlar om att få utlopp för illamående.
Borgåbon Kevin Servin kandiderar för Sannfinländarna. Han ställde också upp i det förra riksdagsvalet och är aktiv både inom kommunalpolitiken och inom välfärdsområdets beslutsfattande.
– Valkampanjen har gått bra men bråttom är det, konstaterar Servin.
Nu efter coronatiden är fler människor i rörelse. De valmöten där partiets ordförande Riikka Purra också varit på plats har varit populärast.
Väljarna Servin träffat vill prata om många olika saker, ofta om utkomststöd, bränslepriser, elpriser och i allmänhet om de höjda levnadskostnaderna som satt många i knipa.
– Det verkar som om andelen pensionärer som inte klarar sig på sin pension har ökat, säger Servin.
Sannfinländarna i Östnyland har inte mött osakligt beteende
Servin har inte råkat ut för osakligt beteende under sitt kampanjarbete. Enligt vad han hört har inga andra av Sannfinländarnas östnyländska kandidater heller blivit utsatta.
Han har inte märkt av någon ökning av hatprat och trakasserier under de senaste åren.
– Det tycks främst beröra vissa politiker som jobbar för den gröna ideologin, invandring och annan sådan verksamhet som ökar på levnadskostnaderna. Nu när människor av olika orsaker har svårare att klara sig så märks det säkert av, säger Servin.
Under kampanjen det här året blev Samlingspartiets riksdagsledamot Ben Zyskowicz överfallen utanför Östra centrums metrostation. Polisen grep den misstänkte och också president Sauli Niinistö fördömde händelsen.
Polisen i Åbo berättar också i en intervju för Svenska Yle att man ser allvarligt på våld mot valkandidater.
Svenska Yle har skrivit om hat och hot mot kandidater också i tidigare val både i Östnyland och i resten av landet, till exempel vid tiderna för riksdagsvalet 2021. Bland annat lyfte Raseborgspolitikern Anita Westerholm (SFP) upp att hatretoriken kan avskräcka kvinnor från att över huvud taget ställa upp i val. Det är problematiskt med tanke på demokratin.
Väljer att rikta sin reklam till kvinnor: ”Då kommer det mindre hatprat”
De Grönas Mari Lotila, som blev hotad utanför en butik, tycker sig märka att tonen på sociala medier har hårdnat efter coronapandemin. Hon säger att en del människor tror att de kan säga vad som helst till en annan människa.
– På sociala medier kommer det många elaka kommentarer under min valreklam varje dag, men jag har också märkt att om jag bara riktar reklamen till kvinnor kommer det inga elaka kommentarer alls, säger hon.

Mari Lotila berättar om mannen som ville bränna upp henne
Lotila har varit med i politiken i 20 år. Hon kommer från Lappträsk, jobbar i Lovisa och bor i Borgå. Hon tycker också att mängden förstörd valreklam har ökat jämfört med tidigare år.
– I Lovisa centrum har De Grönas valaffischer rivits ner två gånger på båda sidorna om torget och i Tessjö har det också hänt en gång. Jag tror inte människor förstår hur allvarligt det är att förstöra en valaffisch.
Tänker du ställa upp i ett annat val igen?
– Jag börjar bli lite trött, säger Mari Lotila efter en stunds tvekan. Men å andra sidan så tänker jag inte förlora den här striden. Jag menar inte bara val nu, utan hela tonen i samhället. Jag vill kämpa mot hatprat och människor som försöker hacka ner på andra människor.