Kampens nya rulltrappor kostar 6 miljoner euro – men visste du att det finns trappor under de gamla rulltrapporna?
Den gamla biljetthallen vid Kampens metrostation rivs för att ge plats åt en ny central för hälsa och välfärd. I samma veva byts rulltrapporna ner till metron ut mot nya.
När de nuvarande rulltrapporna togs i bruk 1983 var de med sina 65 meter de längsta rulltrapporna i Finland. Den titeln höll de ända tills rulltrapporna vid Björkholmens metrostation som är 76,2 meter långa byggdes 2017. I dag är trapporna vid Finno metrostation som är 78 meter långa de längsta i landet.
Nu kommer Kampens rulltrappor att ersättas av nya. Hela projektet går löst på nästan tio miljoner euro, varav rulltrappornas andel uppges till 6 miljoner.
Anssi Pietilä som är projektledare vid Helsingforsregionens stadstrafik säger att själva trapporna inte är fullt så dyra, i de sex miljonerna finns en hel del annat med också.
– Själva rulltrapporna förväntas landa någonstans kring 1,5–2 miljoner. Vi ber som bäst in offerter från tillverkare av rulltrappor, så närmare än det kan jag inte säga.
Han bekräftar också att långa rulltrappor är dyrare i förhållande till korta.
– Det fungerar inte så att en meter rulltrappa alltid kostar lika, det är inte en lineär utveckling. Det krävs en hel del av trappor som ska transportera upp till 9000 människor i timmen.
Annat som kostar är bland annat schaktning och att riva och transportera bort de gamla trapporna. Det kommer att ske stegvis eftersom det alltid måste finnas en bestämd mängd nödutgångar från metrostationerna av vilka rulltrapporna är en.
– Vi kommer att ta det stegvis. Vi river först en trappa och konstruerar en nödutgång där. Sedan följer de andra trapporna efter.
Bara en liten del av de gamla trapporna förs bort ovan jord, det mesta kommer att föras bort längs metrospåret. På samma sätt transporteras en stor del av de nya trapporna till platsen.
– Vi kan arbeta under en kort stund på natten, så det är noga med tidtabellen. Vi måste hinna undan innan metrotrafiken kör igång igen varje morgon, säger Pietilä.
Trappor under trapporna
Under rulltrapporna finns vanliga trappor. De används bland annat när de nuvarande trapporna behöver servas eller repareras. Det är trångt om saligheten nere mellan rulltrapporna, bara 70 cm och rulltrapporna är inte helt inbyggda som på nyare stationer.
Pietilä berättar att de nya trapporna kommer att konstrueras annorlunda, dem kan man öppna och reparera ovanifrån.
De nya trapporna kommer också att stötdämpas på ett helt annat sätt än de gamla. En akustikexpert har gjort upp planerna, bland annat läggs ett gummilager mellan trapporna och stödkonstruktionen.
– Man tänker kanske inte på det, men trapporna vibrerar och för en hel del ljud. Det byggs flera våningar ovanpå och vi vill vara säkra på att ljudet inte går vidare upp i byggnaden.
Den nuvarande rulltrappan fungerar fortfarande, men att byta ut den sparar också en slant. Den skulle i varje fall ha behövt totalrenoveras inom några år, vilket skulle ha kostat några miljoner det också. Det har också blivit allt svårare att hitta reservdelar till trappan.
Bland annat ska växellådan för de gamla rulltrapporna ha tillverkats i en sovjetisk fabrik som också gjorde pansarvagnar. Den kommer att bytas ut. Men trots att det finns en växellåda så kan inte rulltrappan växla upp om det är trångt i metron under rusningstid.
– Nej, vi drar inte på en större växel i rusningstrafik, när trappan är i gång går den lika fort oberoende av tiden på dygnet.
Det är meningen att de nya trapporna ska kunna tas i bruk i slutet av 2025. Den nya centralen för hälsa och välfärd i Kampen ska stå färdig 2027.