Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilka är de finlandssvenska talangerna som kan glänsa i fotbollsligan i år? Tränarna analyserar sina stjärnskott för Yle Sporten: ”Drömspelare – kommer få sitt genombrott”

Collage med Oliver Pettersson, Daniel Enqvist, Noah Nurmi, Axel Vidjeskog och Jeremiah Streng.
Bildtext Oliver Pettersson, Daniel Enqvist, Noah Nurmi, Axel Vidjeskog eller Jeremiah Streng – vilka finlandssvenska löften kan ta för sig i årets fotbollsliga?
Bild: AOP / Yle

I fotbollsligan finns flera finlandssvenska namn som står steget ifrån sitt stora genombrott i finrummet. Yle Sporten tog en närmare titt på fem spelare i 20-årsåldern – och fick hjälp på traven av deras tränare.

Oliver Pettersson, HJK

 • 19 år, från Helsingfors.

 • Mittback, kontrakt för kommande säsong med option för ett år till.

 • Tidigare klubbar: Honka, EPS, Ekenäs IF och Klubi 04.

 • Totalt nio juniorlandskamper i U19, U20 och U21.

Kom från division 2-spel till Ekenäs IF inför säsongen 2021 – och det dröjde inte särskilt länge förrän försvararen bevisat att han håller toppnivå även i ettan.

Följaktligen högg HJK till i somras och Pettersson avslutade säsongen med reserverna i Klubi 04.

– Han har otroligt bra fysiska egenskaper. Han är explosiv och löpstark, och det är sådant som behövs allt mer i dagens fotboll, säger HJK-tränaren Toni Koskela till Yle Sporten.

Med andra ord: Oliver Pettersson är en väldigt modern mittback.

– Numera är det spelarna som orkar springa som väcker intresse hos lagen. För mig är det den mest intressanta aspekten, tycker Koskela.

Toni Koskela skrattar.
Bildtext Toni Koskela har två finlandssvenska löften i HJK:s organisation: Oliver Pettersson utmanar om en plats i ligalagets backbesättning, medan Liam Möller i första hand kommer att spela med reserverna i tvåan.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

I vinter har Pettersson figurerat i representationslagets trupper i ligacupen. Och om 19-åringen kan klara sig i ligans överlägset mest brutala spelarkonkurrens även i sommar är helt upp till honom själv, menar hans chefstränare.

Klart är ändå att en HJK-spelare ställs inför helt andra krav än spelare i andra ligalag.

– Att försvara man mot man är något som Pettersson kan bli bättre på, samt försvaret av det egna målet i straffområdet. Med tanke på vilken typ av situationer just vårt lag brukar hamna i så är dessa de mest centrala utvecklingspunkterna för honom.

Daniel Enqvist, IFK Mariehamn

 • 21 år, från Ingå.

 • Vänsterback, kontrakt för kommande säsong med option för ett år till.

 • Tidigare klubbar: IIF, BK-46, HJK, KaaPo, Åtvidaberg, Pargas IF.

 • En juniorlandskamp i U18.

Pargas IF var som väntat på tok för tunna för division 1 i fjol. Nykomlingen slutade på klar jumboplats och var laget som släppte in flest mål i serien.

En av lagets stöttespelare i försvaret får trots det prova sina vingar på högre serienivå. Vänsterbacken Daniel Enqvist har varit på IFK Mariehamns radar redan en längre tid – och spelade till sig ett kontrakt via en testperiod.

– Vi har sökt efter en vänsterfotad spelare till laget redan länge, och just den här övergången är en som växt fram för oss ett tag, avslöjar tränaren Daniel Norrmén.

– Han har börjat jättebra hos oss tycker jag. Hans framtid ser ljus ut.

Daniel Norrmén diskuterar.
Bildtext Daniel Norrmén imponerades av Daniel Enqvist under vinterns provspel.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Ingåsonen gick på fotbollsgymnasium i svenska Åtvidaberg och var också viktig för Piffen när laget vann tvåan häromåret.

På Åland lär ytterbacken inte vara en startspelare ännu. Rutinerade Mikko Sumusalo lär gå före på vänsterbackspositionen, och även Jiri Nissinen konkurrerar på kanterna.

– Redan nu är Enqvist väldigt stark när det gäller att gå framåt, tycker Norrmén.

– Hans stora styrkor ligger i den offensiva biten. I defensiven, gällande beslutsfattande och positionsspel, finns det ännu saker att utveckla för att han ska bli riktigt bra.

Noah Nurmi, Inter

 • 22 år, från Helsingfors.

 • Defensiv mittfältare och mittback, kontrakt för kommande säsong.

 • Tidigare klubbar: VJS, KäPa, Esbjerg.

 • Totalt 35 juniorlandskamper i U16, U17, U18, U19, U20 och U21.

Han har hunnit bli kallad Finlands Sergio Busquets under sina juniorår i Danmark och varit viktig för Inter i ligan redan i tre säsonger.

Vad är det som krävs för att Noah Nurmi ska kunna ta nästa steg i sin utveckling?

– Han måste kunna göra stora minuter med en hög nivå och visa att han kan vara en ledargestalt. Och även med en defensiv roll måste man kunna producera framåt, såsom på fasta situationer, säger hans nya tränare Jarkko Wiss.

Jarkko Wiss läser tidning.
Bildtext Jarkko Wiss är ny tränare för FC Inter.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

I Wiss nya Interlag har Nurmi roll som assisterande kapten. Bindeln gick till två år äldre Tommi Jyry.

– Jag tycker att Nurmi uppträder självsäkert på planen. Tidigare har han kunnat stå för en del enkla lapsusar med boll, men i år har det inte synts till några sådana. Han har en bra vinter bakom sig, menar Wiss.

– Det är lätt att lotsa honom. Han tar ansvar för hela lagets spel och blir lätt högljudd på planen om han inte är nöjd med hur lagets spel ser ut.

Sedan Wiss kom till klubben har han varit tvungen att kasta Nurmi mellan olika spelplatser.

– Han har varit tvungen att spela på två olika positioner under vintern, både som mittback och på mittfältet. Vi saknar spelare på de positionerna i vår trupp.

Axel Vidjeskog, KuPS

 • 21 år, från Jakobstad.

 • Central och offensiv mittfältare, kontrakt för kommande säsong.

 • Tidigare klubbar: FF Jaro, JBK, KuFu-98, Ilves.

 • Totalt tio juniorlandskamper i U16, U17, U18 och U21.

Tog det stora steget från division 1-spel med Jaro 2020 till att slå sig in i titeljagande KuPS trupp året därpå. I fjol lånades Axel Vidjeskog ut till Ilves för att få regelbunden speltid – men mittfältaren avslutade ändå sin säsong i Kuopio på hösten.

I vinterns ligacup har Vidjeskog varit så gott som ordinarie. Nya chefstränaren Pasi Tuutti vågar komma med en positiv prognos.

– Axels preseason har verkligen varit stark. Hans styrka är att han kan spela på så många olika positioner och är väldigt pålitlig på planen.

– Jag tror att han är en av spelarna som kommer att få sitt genombrott i ligan.

Tuutti var assisterande bakom Simo Valakari i fjol och vet hur klubben tänkte då man lät Vidjeskog vara i Tammerfors en halv sommar.

– Det var helt rätt beslut. Det viktigaste för yngre förmågor är att få spela, och hans utlåning gjorde bara gott. Och han har bara blivit bättre sedan dess.

Pasi Tuutti intervjuas.
Bildtext Pasi Tuutti är en stor anhängare av Axel Vidjeskog.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Lovorden tar knappt slut då Tuutti får upp farten i Yle Sportens Vidjeskog-snack.

– Han är en drömspelare för tränaren. Han är väldigt självständig och tar ansvar för sin utveckling. Jag är jättenöjd över honom.

Trots hans mångsidighet så ska man komma ihåg att konkurrensen på KuPS mittfält är av det hårdare slaget. Och läget blev bara tuffare efter att hemvändaren Urho Nissilä nyligen presenterades.

– Unga spelare har ofta väldigt bråttom att bli bättre. Min uppmaning till dem är att hitta jämnheten först.

– Även om spelarens högstanivå ännu inte skulle vara på topp så är det jämnheten som gör att tränaren vågar ge speltid, tipsar Tuutti.

Jeremiah Streng, SJK

 • 21 år, från Korsholm.

 • Anfallare, kontrakt för kommande säsong.

 • Tidigare klubbar: Vasa IFK, Helsingfors IFK, FF Jaro, Forward Madison.

 • Totalt 22 juniorlandskamper i U16, U17, U18, U19 och U20.

Gjorde tolv ligamatcher redan 2019, och då tränaren Joaquín Gómez sammanfattar Strengs läge tvingas spanjoren själv också påminna sig själv om adeptens unga ålder.

SJK-tränaren och VIFK-produkten har en gemensam historia från Strengs lånesejour i HIFK 2021. För strikern var tiden i huvudstaden frustrerande då speltiden förblev sparsam.

Hur ser relationen mellan Gómez och Streng ut nu?

– Den är väldigt bra. Det var jag som en gång i tiden tog honom till IFK eftersom jag trodde på honom, och på den punkten har inget ändrats.

– I Helsingfors fick han chanser som han inte lyckades ta vara på. Sedan valde SJK att i stället skicka honom vidare till division 1, vilket inte var något som vi i IFK ville i och med att vi blev utan centerforwards, förklarar SJK-tränaren.

Nu är Gómez och Streng återförenade efter att anfallslöftet spenderat ett år på amerikansk tredjenivå. Under sin utlåning till Forward Madison svarade Streng för sju mål på 30 matcher.

Joaquin Gomez fotograferas.
Bildtext Joaquin Gómez lånade Jeremiah Streng till Helsingfors IFK för ett par år sedan. Nu är duon tillsammans i SJK.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Gómez vinterrapport är tydlig – Streng har sett riktigt hungrig ut på försäsongen. Nu väntar sig klubben ett genombrott.

– Han har utvecklats mycket under vintern. Han har mognat och fått nya erfarenheter både från planen och utanför den.

Rollfördelningen i Seinäjokilagets offensiv ser rätt öppen ut. Streng konkurrerar om speltid med tre andra anfallare.

– Ännu i fjol fanns det saker som han behövde utveckla, och i vinter har han jobbat riktigt hårt och lyckats göra framsteg på många fronter. Nu tror vi att det är rätt läge för honom att kunna bidra till ligalaget, funderar Gómez.

Diskussion om artikeln