Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valperioden avslutades med hurrarop, flera gamla lämnar riksdagen

Uppdaterad 29.03.2023 19:05.

Riksdagen samlades för sista gången på onsdag, då republikens president förklarade valperioden avslutad. Riksdagen har en innehållsrik fyraårsperiod bakom sig. Många skulle säkert kalla den dramatisk.

För fyra år sen hade de 200 ledamöterna ett jämnt val bakom sig. SDP blev det största partiet med 17,7 procent av rösterna, men det var obetydligt mer än Sannfinländarna och Samlingspartiet. De tre största partierna fick över en halv miljon röster var. De Gröna vann mest och Centern förlorade mest i valet 2019.

De gamla Sannfinländarna, de som hade brutit sig ut ur partiet då Jussi Halla-aho blev ordförande efter Timo Soini, försvann i senaste val. Blå framtid hade ingen framtid i riksdagen. I årets val heter partiet Korjausliike.

Regeringen Rinne i ministerbåset 2019.
Bildtext Regeringen Rinne, med ministrarna Maria Ohisalo, Katri Kulmuni, Tytti Tuppurainen, Sanna Marin och Mika Lintilä.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Regering med förhinder

Valet ledde till en rödgrön fempartiregering med socialdemokraten Antti Rinne som statsminister. Han efterträddes ett halvt år senare av Sanna Marin eftersom Centern hade förlorat förtroendet för Rinne.

Ett år senare hade Centern inte heller förtroende för sin egen partiledare Katri Kulmuni, som ersattes på finansministerposten av Centerns nya ordförande Annika Saarikko.

Det har knakat i regeringsfogarna några gånger senare också, framförallt mellan Centern och De Gröna. Man var van med konflikter från föregående period. Många mindes hur Centerns statsminister Juha Sipilä avgick kort före riksdagsvalet 2019.

I valet 2019 skedde en föryngring, åtminstone så att över 40 procent av de invalda ledamöterna var helt nya i riksdagen.

Genomsnittsåldern bland de invalda i senaste val var 46,6 år. De invalda riksdagsmännen var i medeltal 48,8 år, och kvinnorna 44,1 år. Kristdemokraternas invalda var äldst och de gröna var yngst.

Timo Harakka och Pirkka-Pekka Petelius i riksdagen 2019.
Bildtext Timo Harakka och Pirkka-Pekka Petelius i riksdagen efter valet 2019.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Färre än vanligt lämnar frivilligt

Av de nu sittande ledamöterna är det 31 som lämnar riksdagen frivilligt och inte kandiderar i årets val. Många har suttit åtskilliga perioder, några har fått nog efter en kortare tid.

Socialdemokraternas Erkki Tuomioja är till exempel ålderspresidenten från 1970 som avstår, medan De Grönas Pirkka-Pekka Petelius avstår efter bara en period i riksdagen

Det verkar vara mest representanter från regeringspartierna som lämnar riksdagen, medan oppositionsledamöterna kanske anser sig ha vittring på seger i det här valet.

I själva verket brukar det vara fler ledamöter som avstår. Men samtidigt är det förstås frestande att fortsätta, med en känsla av ansvar, betydelsefullhet och fosterlandsgärning.

Men till exempel De Grönas Satu Hassi har deklarerat att hon redan i senaste val blev riksdagens äldsta kvinnliga ledamot. Nu ska hon skriva memoarer, medan hon ännu minns någonting. Hon vill lämna riksdagen medan hon lever, säger hon.

Alla tänker förmodligen på Samlingspartiets Ilkka Kanerva från Åbo. Han satt oavbrutet i riksdagen från 1975 till sin död i april 2022.

Ilkka Kanerva och Aki Linden i riksdagen år 2019
Bildtext Johan Kvarnström, Ilkka Kanerva och Aki Linden i riksdagen 2019.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Ceremonier och Ellen Svinhufvud

Republikens president Sauli Niinistö höll ett tal där han kommenterade den gångna perioden och tackade ledamöterna för ett gott arbete.

Det var en högtidlig dag för presidenten också. Han var riksdagsledamot i 20 år. Det här blev sista gången han avslutade en riksdagsperiod som president, eftersom han avgår efter presidentvalet 2024.

Både presidenten och talmannen talade om den krisartade fyraårsperiod som nu är till ända. Det hände nästan för mycket, sa presidenten, både corona och krig.

Talman Matti Vanhanen ville utvärdera hur besluten fattades om coronapandemin, inte minst gränsstängningar och ekonomiska följder.

Ceremonin avslutades som vanligt med trefaldigt hurrarop för fosterlandet – och ett rikligt kaffebord med både sött och salt i Rikssalen.

Sista träff i riksdagen: Nato och pandemin var störst

4:53
Riksdagsledamöternas sista träff. Intervjuer med avgående ledamöter och Sauli Niinistö.

Vanhanen fick specialtack

Talman Matti Vanhanen avtackades speciellt. Han hör till veteranerna som inte ställer upp för återval.

Vanhanen har varit riksdagsledamot för Centern i 27 år och i flera omgångar fått hoppa in för att rädda Centern i regeringen.

Han blev statsminister år 2003 när Anneli Jäätteenmäki hastigt måste lämna uppdraget, och höll uppdraget i två perioder. 2020 hoppade han in i regeringen igen, när Katri Kulmuni måste ersättas som ordförande för Centern och som finansminister.

Vanhanen har fungerat som talman de sista åren och har påpekat att mötesrutinerna i riksdagen är mycket svårare än de nyvalda ledamöterna tror. De har ofta erfarenhet från kommunfullmäktige, men det här är något helt annat.

Vanhanen uppmanade i sitt tal de kommande ledamöterna att inte ta på sig för många arbetsuppdrag. Det riskerar leda till alltför stor frånvaro i utskottet, och att man inte hinner sätta sig in i uppdragen.

Matti Vanhanen i talmannens ämbetsrum med företrädare i guldramar.
Bildtext Matti Vanhanen valdes till riksdagens talman 2019.
Bild: Mikko Koski / Yle

Pandemin drabbade också riksdagen

Många menar att de fyra senaste åren har varit extra tuffa, det sa också presidenten i sitt tal.

Pandemin förändrade besluten, penninganvändningen och arbetsmetoder, såväl i riksdag som regering. Ledamöterna fick börja jobba hemifrån. Det blev möjligt att delta i utskottsmöten på distans och ledamöterna turades om att delta i plenum – med ansiktsmask – för att hålla ett hälsosamt avstånd.

Endast omröstningarna krävde fysisk närvaro i riksdagshuset. Det har sagts att ledamöterna miste kontakten med varandra och att det rentav också har gjort samtalstonen råare i plenisalens debatter.

Tid för avslutning mitt i kampanjen

Åtminstone 170 av de nuvarande ledamöterna hade eld under baken på onsdagen, och alla hade inte tagit sin plats i riksdagen. De vill bli invalda igen och valkampanjens sista dagar kräver allt.

Antti Rinne kallade dem ”folkmaktens riddare” i sitt avslutningstal.

Artikeln är uppdaterad på eftermiddagen, med tallänk och radioreportage.