Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Bilar och snöyra på en motorrväg.
Bildtext Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag i största delen av landet på grund av snöfall.
Bild: Timo Heikkala / Lehtikuva

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Flera partiledare säger ja till en Natobas i Finland

Det finns brett politiskt stöd för en permanent Natobas i Finland, enligt partiledarnas svar i Yles valkompass.

Samlingspartiers ordförande Petteri Orpo anser att det vore önskvärt med en sådan bas i Finland. Också Centerns Annika Saarikko och Kristdemokraternas Sari Essayah är beredda att välkomna Natotrupper på finländskt territorium.

SDP:s ordförande, statsminister Sanna Marin svarar att hennes parti inte utesluter några sådana möjligheter, men först gäller det att slutföra Natoprocessen. Också SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson svarar att en Natobas inte kan uteslutas.

Mer reserverade svar kommer från Sannfinländarna, De Gröna och Vänsterförbundet.

Nytt medlingsbud inom fastighetsservicebranschen – svar väntas senast i förmiddag

Riksförlikningsmannen presenterade i går kväll ett tredje medlingsbud i hopp om att lösa arbetstvisten inom fastighetsservicebranschen.

Parterna ska svara på det nya medlingsbudet senast klockan 11 i dag. Om ingen enighet nås, börjar en ny tre dagar lång strejk på torsdag.

Servicefacket Pam har förkastat de två tidigare medlingsbuden om ett nytt kollektivavtal som omfattar städare och fastighetsskötare. Tvisten handlar främst om löner.

Wasalines vd orolig för konkurrensen om sjöfarten till Åland får undantag i EU:s utsläppshandel

Från och med nästa år är tanken att även sjöfarten ska omfattas av EU:s utsläppshandel. Ålands landskapsregering önskar att trafiken till landskapet undantas, men Wasalines vd Peter Ståhlberg anser att konkurrensen snedvrids.

– Skulle vi alla följa samma kriterier så är det jämn konkurrens. Vi kan bli de enda mellan Finland och Sverige som inte påverkas av detta undantag, säger han.

Han säger att rederierna som trafikerar fasta Finland via Åland till Sverige ofta konkurrerar om samma frakt med Wasaline, som trafikerar mellan Vasa och Umeå. Detta speciellt i marginalområdena för frakten.

Petteri Orpo: Problemet är att vi har för få förmögna människor i vårt land

Samlingspartiet har blivit hårt ansatt av SDP och Vänsterförbundet i valdebatterna, och på senaste tid också Centern. Partiets recept där en miljard euro ska gå till inkomstskattesänkningar har retat upp speciellt vänstern.

Förmögenhetsskillnader hör till i ett samhälle som har en öppen marknadsekonomi, säger partiordförande Petteri Orpo.

– Det är ett tecken på nationens framgång att det finns förmögna individer. Vi ska i stället vara måna om att vi kan ta hand om våra fattigaste. Om det inte finns förmögenhet och kapital i samhället finns det inte heller möjlighet att ta hand om de svagaste. Därför behöver vi tillväxt, vi ska låta människor bli förmögna, säger Orpo i Svenska Yles partiledarintervju.

Ukraina kastar ut rysk-ortodoxa kyrkan från Petjerskaklostret i Kiev

Den ukrainska regeringen beslöt nyligen att den rysk-ortodoxa kyrkan måste lämna det världsberömda Petjerskaklostret i Kiev. Nu ska alla ryskvänliga präster och munkar bort från klosterområdet.

Den ukrainska regeringen försäkrar att klostrets gudstjänster kommer fortsätta även i framtiden, men i annan regi.

Väder

Ett snöfallsområde över landets östra och norra delar rör sig mot norr. Under dagens lopp blir det uppehållsväder och mot kvällen klarare västerifrån. Dagens högsta temperatur är mellan +2 och -4 grader, mildast vid sydkusten och i sydost. Natten mot torsdag är kall, nattens lägsta temperatur mellan -7 och -18 grader.