Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terroranklagade systrar återvände från Syrien till Norge – greps av polisen och åtalas

Uppdaterad 29.03.2023 14:03.
Finländska kvinnor i lägret al-Hol i Syrien 25.1.2020
Bildtext Två kvinnor i ett läger i Syrien. (Arkivbild)
Bild: Antti Kuronen / Yle

Två terroranklagade kvinnor och deras tre barn återvände hem till Norge i natt. De fördes ut från fånglägret Roj i norra Syrien och reste vidare via Irak.

De två systrarna och deras tre barn överlämnades på tisdagsmorgonen av de kurdiska självstyrande myndigheterna i Syrien.

Kvinnorna säger att de ville återvända till Norge främst för barnens skull.

De kommer ursprungligen från kommunen Bærum i Norge och är i dag 25 och 29 år gamla.

Greps vid sin ankomst

Enligt det norska utrikesministeriet var kvinnorna informerade om att de skulle gripas omedelbart vid ankomsten till Norge.

De tre flickorna, i åldern 6-8 år, omhändertogs av barnskyddet då deras mödrar greps av den norska säkerhetstjänsten PST. Familjerna avskärmades, fördes direkt ut ur flygplanet och kördes iväg.

Systrarna åtalas för att ha deltagit i terrororganisationen IS. De åtalas enligt 136 a § i brottsbalken som handlar om deltagande eller medverkan i en terroristorganisation.

– Kvinnorna erkänner sig inte skyldiga till innehållet i åtalet, säger försvararen Geir Lippestad till NRK. Han representerar den äldre av de två kvinnorna.

”Glad att barnen är i ett säkert land”

Hilde Firman Fjellså är försvarsadvokat för den yngre kvinnan. Hon konstaterar att barnen har varit med om en lång och märklig resa.

– Hemresan har gått bra och mötet med oss ​​gick bra. Det verkade som om barnen var trygga och välmående och att mödrarna var glada över att vara i Norge. Kvinnorna ville återvända till Norge i första hand för barnens skull, och de är särskilt glada över att barnen nu befinner sig i ett säkert land.

Säkerhetstjänsten vill inte gå in på hälsotillståndet hos vare sig barnen eller kvinnorna, men säger att alla har omhändertagits av sjukvårdspersonal.

Tio år i Syrien

Nästan tio år efter att de två kvinnorna – då 16 och 19 år gamla – reste till Syrien sätter de nu sin fot på norsk mark igen.

En tredje flicka som anklagas för terrorverksamhet erbjöds också hjälp med att ta sig till Norge, men hon tackade nej, bekräftar hennes advokat för NRK.

De terrormisstänkta systrarna reste till Syrien år 2013 och deras fall blev känt genom journalisten Åsne Seierstads bok Två systrar.

En person vaktar människor i ett läger i Syrien.
Bildtext En kvinna från Syriens demokratiska styrkor (SDF) står vakt under en sökoperation inne i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien 26.8.2022. Enligt SDF greps 27 personer misstänkta för att tillhöra IS-celler. Det upptäcktes också skyttegravar som grävts av IS-anslutna inne i lägret. (Arkivbild)
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Tonårsflickorna reste till Syrien 2013

Systrarna reste till Syrien 2013 när de var tonåringar. Flickorna ska då ha informerat sin familj om att de rest till Syrien för att ”bedriva jihad”.

Familjen anmälde flickorna försvunna.

Systrarna uppges ha gift sig med IS-krigare. Den ena systern ska ha varit gift med en norsk medborgare som troligen dödades i Syrien. Vid den här tiden kontrollerade IS stora landområden i Syrien och Irak.

Systrarnas öde var oklart – säger sig ha blivit lurade

Det var länge oklart om kvinnorna hade överlevt i krigszonen, men 2019 blev det klart att systrarna och barnen befann sig i ett stort fångläger i nordöstra Syrien.

Under den tid systrarna har hållits fängslade i lägret Roj har de anklagats för att ha ”organiserat extrema aktiviteter” i lägret. De har tidvis suttit fängslade där.

Systrarna berättade 2021 för NRK att de ville återvända till Norge till sina familjer och att det inte fanns någon framtid för dem i Syrien. Den äldsta systern sa då att hon ansåg att systrarna hade blivit offer för människohandel. ”Vi skulle hjälpa syrierna i kriget. De som tog oss hit lurade oss och många andra kvinnor”.

Systrarna bad i fjol det norska utrikesministeriet om konsulärt bistånd.

Lägren i Syrien ”inte lämpliga för barn”

Levnadsförhållandena i lägren i Syrien är både dåliga och farliga.

”Dessa norska barn har under lång tid bott i läger som inget barn ska bo i. I lägren finns också en fara för att barn radikaliseras och senare rekryteras till terrorrörelser. I Norge kan barnen få den uppföljning de behöver”, skriver utrikesminister Anniken Huitfeldt till NRK.

Hon påpekar också att barnen i lägren dör av sjukdomar som barn i Norge inte dör av.

Orsaken till att barnen inte fördes till Norge tidigare uppges vara att de kurdiska självstyrande myndigheterna ställt som krav att barn inte får skiljas från sina föräldrar.

Statsminister Jonas Gahr Støre tror inte att systrarna skulle ha blivit hämtade utan barnen.

– Nej, det tror jag inte vi skulle göra, säger Støre enligt NRK.

Utrikesminister Huitfeldt ber alla respektera att de här barnen skyddas och att de inte ska identifieras.

– Barnen ska inte straffas för sina föräldrars handlingar. De ska nu ha så mycket lugn som möjligt omkring sig.

”Viktig dag för Norge”

Åsne Seierstad, författaren till boken Till systrar som handlar om de två kvinnor som nu förts till Norge, är glad att kvinnorna är tillbaka i Norge.

– Särskilt på grund av barnen, säger Seierstad.

Hon påpekar att flera länders säkerhetstjänster har konstaterat att det finns en mycket stor risk för radikalisering i lägren, och att hotet är globalt och inte nationellt.

– Så jag tycker att det är helt rätt, och jag tror att det är en viktig dag för Norge att de faktiskt hämtades hem.

Seierstad säger att hon nu ser fram emot att höra kvinnornas sida av historien under rättegången.

Källor: NRK