Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företagare är inte ivriga på fyra dagars arbetsvecka

En person iklädd hjälm och reflexväst går över ett arbetsgolv.
Bildtext Att avsluta arbetsveckan en dag tidigare är inget som går hem hos många finländska företag.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Tre av fyra arbetsgivare vill inte testa på att låta sina anställda jobba fyra dagar i veckan i stället för fem – åtminstone inte för samma lön.

Återhållsamheten framgår av en undersökning som Företagarna i Finland låtit göra.

”Fyra av fem tror inte att en fyradagarsvecka skulle förbättra produktiviteten så pass mycket att man vill betala ut samma lön som tidigare”, säger direktör Janne Makkula på Företagarna i Finland i ett pressmeddelande.

Om lönen skulle minskas är det en annan sak, då kan drygt en tredjedel av de tillfrågade företagen tänka sig att låta anställda jobba en dag färre i veckan.

Mest positivt i expertbranschen

Av alla företag som tillfrågades är en knapp sjättedel beredda att testa en förkortad arbetsvecka. Aningen fler, en dryg femtedel, tror att antalet sjukskrivningar skulle minska.

”Företag som erbjuder experttjänster är mest positivt inställda till kortare arbetstid. I den branschen spelar arbetstider mindre roll än att slutresultatet håller hög kvalitet”, säger Makkula.

Det är just nu möjligt för företag att testa på fyra dagars arbetsveckor utan att staten håller i trådarna.

”Kortare arbetsvecka gör oss knappast mer produktiva”

Företagarna i Finland uppger att nivån på Finlands produktivitet är lägre än i till exempel Sverige, Danmark och Tyskland.

”Produktiviteten har i praktiken inte vuxit alls på över tio år fast vi fått höra om hur allvarligt problem det är. Vi har till och med inrättat en styrelse som ska ta itu med det. Det är inte trovärdigt att produktiviteten ökar genom att korta ner arbetsveckan”, säger Petri Malinen, ekonom på Företagarna i Finland.

Knappt en av åtta arbetsgivare i gallupen går emot Malinen och bedömer att företag vore mer effektiva och produktiva om arbetstiden förkortas.

I undersökningen deltog totalt 1 038 små och medelstora företag.

Diskussion om artikeln