Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berusade förare orsakar en tredjedel av dödsolyckorna – rattfyllerister kör dessutom ofta för fort och utan körkort

En bil som gått sönder.
Bildtext En stor del av trafikolyckorna med dödlig utgång orsakas av förare som redan tidigare blivit fast för rattfylleri. Illustrationsbild från olycksplats.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Under fyra år dog 308 personer i en bilolycka som orsakats av en onykter förare. I de allra flesta fallen satt föraren ensam alkoholpåverkad bakom ratten – och inte för första gången.

Nästan trehundra olyckor med dödlig utgång på fyra år. Det är följderna av att någon satt sig bakom ratten i berusat tillstånd.

I en färsk rapport av Institutet för olycksinformation, OTI, framgår att en onykter förare varit skyldig till 275 av sammanlagt 758 olyckor där någon dött i ett motordrivet fordon. Statistiken gäller åren 2017–2021.

Största delen (68 procent) av de berusade förarna körde för fort. Var fjärde tryckte dessutom på gasen utan körrätt, alltså utan att ha ett giltigt körkort.

Färre än var tredje (28 procent) använde säkerhetsbälte då olyckan inträffade.

Förare som kört berusade har även ofta kört för fort och utan säkerhetsbälte.

Över en tredjedel hade blivit fast för rattfylleri under året innan olyckan.

– Bland de berusade förarna finns ofta rusmedelsberoende, trafikförseelser och rattfyllor i bakgrunden. De här förarna borde fångas upp av samhällets stödnätverk innan det är för sent, säger OTI:s trafiksäkerhetschef Esa Räty i STT:s pressmeddelande.

Drogpåverkade förare krockar allt oftare

I de motorfordonsolyckor som under fyraårsperioden orsakats av en berusad förare dog 308 personer.

En stor del av dem var berusade förare som körde ensamma. Men bland dödsoffren finns också 43 passagerare i den berusade förarens bil, 20 personer som åkt i andra bilar, och även några cyklister och fotgängare.

Bilkörning på motorväg.
Bildtext Rattfylla handlar oftast om alkohol, men många förare blandar flera olika rusmedel.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Rattfylleri handlar om att man kör påverkad av alkohol, droger eller sådana mediciner som påverkan körförmågan. Alkohol är fortfarande vanligast, men var tredje förare har använt flera olika rusmedel.

Dödsolyckor orsakade av en drogpåverkad förare har blivit vanligare. Det handlar allt oftare om att en drogpåverkad förare krockar med en annan bil.

− År 2018 inträffade två sådana krockar per år. År 2021 var de redan tretton till antalet, säger Räty åt STT.