Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Gullmets går för långt – halverar elförbrukningen men äventyrar husets hälsa

Uppdaterad 02.06.2023 14:47.
Så här lyckades jag spara 1800 euro på elräkningen - Spela upp på Arenan

Svenska Yles journalist Johan Gullmets gör allt för att minska sin elförbrukning. Med hjälp av tittarna hittar han allt mer våghalsiga knep. Har girigheten eller kanske ovetskapen drivit honom för långt?

När jag för tre år sedan började skära ner på elförbrukningen i vårt hus hade vi en årsförbrukning på 15 000 kilowattimmar.

Flera gånger har jag efterlyst elsparar-tips och fått massor. Jag har förverkligat flera tips.

  • Sökt energitjuvar med hjälp av en energimätare. Hittade bland annat en golvlampa som drog orimligt mycket (300 watt) och stängde av ett extra kylskåp.

  • Bytt ut halogenspottar (50 watt) till led-lampor (4,3 watt).

  • Installerat nya värmeelement med bättre termostat.

  • Gör egen ved och eldar aktivt i köksspisen och i nya kaminen i studion.

  • Använder vedspis för att koka gröt, kaffe och grädda bröd.

  • Stänger av den elektriska golvvärmen på dagen.

Nu närmar sig årsförbrukningen 5000 kilowattimmar. Men jag har en känsla av att jag försöker för mycket. Att sänka inomhustemperaturen kan nämligen eventuellt orsaka problem.

Inomhusklimatexpert Marcus Jansson rekommenderade i höstas att inte gå under 15 grader. Motiveringen är att det ska vara en viss temperatur inomhus i förhållande till utomhustemperaturen. Någonstans inne i konstruktionen uppstår en kondenspunkt. Går man för lågt i inomhustemperatur finns det en risk för att man får kondenspunkten inuti en isolering.

Det som är extra problematiskt är att värma upp rum med eldstäder utan någon sekundär värmekälla som kan hålla en viss grundvärme. Då varierar temperaturen rätt mycket. Så ser det för tillfället ut i min studio som jag värmer upp endast med en vedkamin.

Vad tycker du är en optimal temperatur i ett hus och vilka råd kan du ge Gullmets för att kunna spara el med gott samvete? Skriv en kommentar!

Gullmets - om allt som inte fungerar

Serien Gullmets handlar om små och stora problem i vardagen.

Följ med via @johangullmets. Hör gärna av dig med tips vi insta eller epost.

Diskussion om artikeln