Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dystra siffror för specialsjukvården i Egentliga Finland – vårdköerna blev längre och personalbristen är stor

fyrsjukhuset ÅUCS
Bildtext Vårdköerna förlängdes inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt under år 2022. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Det var svårare att få vård inom specialsjukvården i Egentliga Finland i fjol. Det kommer fram i sjukvårdsdistriktets verksamhetsberättelse för år 2022.

Välfärdsområdes styrelse tog del av sjukvårdsdistriktets bokslut och verksamhetsberättelse på sitt möte i tisdags. Välfärdsområdet tog över all social- och hälsovård i landskapet vid årsskiftet.

Det största problemet enligt verksamhetsberättelsen är den kroniska bristen på personal. Läget förvärrades i början av 2022, på grund av vårdfacket Tehys stridsåtgärder. Personalen strejkade i april 2022 och det ålades också ett förbud att jobba övertid och byta arbetspass under största delen av året.

En del av verksamheten fungerar delvis tack vare att personalen flexar med arbetspassen och eftersom det inte var möjligt under delar av året så förvärrades läget, konstateras det i verksamhetsberättelsen.

Enligt verksamhetsberättelsen har personalbristen lett till flera problem under år 2022.

bild på fyrsjukhuset utifrån ÅUCS
Bildtext Det nya Fyrsjukhuset öppnade år 2022.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Operationssalar stängdes i höstas på grund av personalbrist

Verksamheten på akuten har tidvis varit i kris och patienterna har i värsta fall varit tvungna att vänta på fortsatt vård i upp till en vecka.

En del av de icke brådskande operationerna har skjutits upp på grund av personalbrist, eftersom det inte har funnits bäddplatser för patienterna efter operationer. Därför var 18 procent av operationssalarna ur bruk från och med september.

Allt fler patienter var också tvungna att tillbringa fler dygn på sjukhuset än tidigare, i väntan på att få fortsatt vård på en annan enhet.

Köerna blev speciellt långa inom gastroenterologin och neurokirurgin. Även köerna till starroperationer och fetmaoperationer förlängdes märkbart under år 2022.

Vårdköerna förlängdes

Läget inom psykiatrin var också fortsättningsvis utmanande och personalbristen har varit ett problem också inom psykiatrin.

Det har exempelvis lett till att det har funnits färre tider inom öppenvården. Samtidigt har allt fler haft mentala problem på grund av coronapandemin och det har bidragit till att vårdköerna har blivit längre.

Patienterna var tvungna att vänta i medeltal i 46 dygn innan de fick vård, vilket var en markant ökning jämfört med år 2021. Då köade patienterna i medeltal i 37 dagar. Mängden patienter som var tvungna att vänta över ett halvt år i vårdkön fördubblades jämfört med år 2021.

Diskussion om artikeln