Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: Samlingspartiet och Sannfinländarna nu lika stora

Uppdaterad 30.03.2023 08:15.
Riikka Purra och Petteri Orpo.
Bildtext Det blir en strid på kniven om förstaplatsen i riksdagsvalet. Samlingspartiet och Sannfinländarna är så gott som jämnstarka i Yles sista partimätning. SDP ligger inte långt efter. På bilden Sannfinländarnas Riikka Purra och Samlingspartiets Petteri Orpo.
Bild: Silja Viitala / Yle, Benjamin Suomela / Yle

I Yles allra sista partimätning före valdagen på söndag tappar både Samlingspartiet och Socialdemokraterna väljarstöd.

Samlingspartiet och Sannfinländarna landar på mer eller mindre exakt samma nivå. SDP ligger nu under ledarduon med en procentenhet.

Redan i Yles partimätning i början av mars vägde det oerhört jämnt. Striden inom topptrion är fortsättningsvis knivskarp nu under de sista dagarna av valkampanj.

– Läget är väldigt tajt. Det är svårt att förutspå vilken rangordningen blir på söndag, säger forskningschef Jussi Westinen på Taloustutkimus.

Graafi viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tuloksista: Kok. 19,8 %; PS 19,5 ja SDP 18,7 %.
Bild: Nanna Särkkä / Yle

Eftersom felmarginalen är +-2,0 procentenheter så kan väljarna på söndagskvällen skaka om ordningsföljden för de tre stora åt vilket håll som helst.

I Helsingin Sanomats partimätning i början av veckan skilde det 0,6 procentenheter mellan ettan Saml och tvåorna Sannf och SDP.

SDP tar var sjätte väljare av Vänsterförbundet och De Gröna

Partimätningsettan Saml går ner från 20,8 till 19,8 procent. Tvåan Sannf ökar sitt väljarstöd från 19,0 till 19,5 procent. Trean SDP backar från 19,9 till 18,7 procent.

SDP-ledaren Sanna Marin har uppmanat väljarna att taktikrösta. Marins budskap har varit att den som inte vill se Sannfinländarna i regeringen ska rösta på SDP. Det verkar som taktiken har fungerat, säger Jussi Westinen på Taloustutkimus.

– SDP har tagit var sjätte väljare av både Vänsterförbundet och De Gröna. Motsvarande trafik bort från SDP finns inte. Men det är svårt att avgöra hur många som taktikröstar, säger Westinen.

Yles partimätning

  • Yles partimätning görs av Taloustutkimus, den sista partimätningens svar är från perioden 01.03.2023-28.03.2023.

  • Taloustutkimus intervjuade 2533 och av dem uppgav 72,2 procent vilket parti de skulle rösta på om riksdagsval hölls nu. Åland ingår inte i mätningen

  • Felmarginalen är +-2,0 procentenheter.

Centerns valresultat nästan alltid sämre än partimätningarna

Centern visar i den sista partimätningen före riksdagsvalet en uppåtgående kurva. Centerns väljarstöd växer med över en procentenhet och landar nu på 10,7 procent. Det ska jämföras med 9,5 procent för knappt en månad sedan.

Centern har valt en pragmatisk inställning till regeringsbildning och balansering av samhällsekonomin. Centern utesluter inte Sannf som regeringspartner och partiet är öppet för att diskutera inbesparingar på alla områden.

Men Centerns formkurva imponerar inte på forskningschefen Jussi Westinen.

– Stödet för Centern är fortfarande lågt och partiets valresultat är nästan alltid sämre än partimätningarna. Centerspurterna brukar inte lyckas, men den här gången verkar det hända något eftersom stödet för Centern har varit på så låg nivå, säger Jussi Westinen på Taloustutkimus.

Väljarstödet för de två andra halvstora partierna är konstant. De Gröna går snäppet framåt från 8,9 till 9,0 procent och Vänsterförbundet backar aningen. Nu landar VF på 8,7 procent. I förra partimätningen var det 9,0.

KD och Rörelse Nu har vind i seglen - SFP backar aningen i Nyland

De värdekonservativa småpartierna Kristdemokraterna och Rörelse Nu vädrar morgonluft. KD går klart framåt från 3,6 till 4,4 procent. Också RN tar ett litet steg framåt från 1,5 till 1,8 procent.

Sari Essayah
Bildtext Kristdemokraterna går framåt. KD ökar sitt väljarstöd från 3,6 i början av mars till 4,4 procent i den sista mätningen. På bilden partibasen Sari Essayah.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Svenska Folkpartiet backar aningen. Partiet går från 4,4 till 4,1 procent. SFP:s väljarstöd i Nyland är lite mindre än 2019, men stödet borde räcka för tre mandat.

– Stödet verkar inte räcka för ett fjärde mandat i Nyland. Men SFP håller sina tre platser, spår Jussi Westinen.

Kan KD bli större än SFP?

– Det finns inget definitivt svar på den frågan. SFP:s stöd har varit mycket stabilt och KD har haft problem under det senaste decenniet. Ganska många som 2019 röstade på Centern skulle nu välja KD.

De stora vinnarna är Samlingspartiet och Sannfinländarna, men också Kristdemokraterna får sin del. Det blir intressant att se hur det går.

Preciseringar 30.3 kl. 8.10: ”Centerspurterna brukar inte lyckas, säger Jussi Westinen på Taloustutkimus” har ändrats till ”Centerspurterna brukar inte lyckas, men den här gången verkar det hända något eftersom stödet för Centern har varit på så låg nivå, säger Jussi Westinen på Taloustutkimus” - och ”KD har haft problem under hela 2000-talet” har ändrats till ”KD har haft problem under det senaste decenniet”.