Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige kallar upp Rysslands ambassadör efter ryska uttalanden om den svenska Natoanslutningen

Tobias Billström
Bildtext Sveriges utrikesminister Tobias Billström påpekar att Sverige avgör själv vilken säkerhetspolitik som förs.
Bild: Silja Viitala / Yle

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, kallas upp till det svenska utrikesdepartementet efter att ha skrivit att Sverige blir ”ett legitimt mål för Rysslands vedergällningsåtgärder” om landet ansluter sig till Nato.

Utrikesdepartementet kommer att kalla upp den ryska ambassadören Viktor Tatarintsev för att tydligt markera emot detta uppenbara påverkansförsök, säger utrikesminister Tobias Billström.

Billström säger att Sveriges säkerhetspolitik bestäms av Sverige och ingen annan.

Den ryska ambassadören har hävdat att en svensk Natoanslutning kommer att försämra säkerheten i Europa.

I en artikel som har publicerats på den ryska ambassadens hemsida sägs det att ”om någon tror att detta på något sätt kommer att förbättra Europas säkerhet så kan ni vara säkra på att de nya medlemmarna i det fientliga blocket blir ett legitimt mål för Rysslands vedergällningsattacker, inklusive de militära”.

Om Nato anfaller Ryssland är Sverige ett av målen för en motattack, säger ambassadören.

Artikeln, som har rubriken ”Ett svenskt steg mot avgrunden”, har publicerats på en framträdande plats på ambassadens webbplats.

”Sverige ett av målen för en motattack”

Ambassadören kallar Sveriges Natoansökan för ett ”hastigt fattat beslut” och kritiserar den svenska regeringen för att inte ha tagit frågan till folkomröstning. Han hävdar också att ambassaden har tagit emot en rad brev från svenskar som ”fördömer” beslutet. Breven publiceras dock inte.

”Det är tydligt att svenska politiker – ’förtrollade av Washington’ – medvetet störtar ner sitt folk i Natos avgrund”. Sverige kommer bli en lydstat och en ”amerikansk koloni”, skriver ambassadören.

Ambassadör Tatarintsev förklarar också den höga inflationen och de stigande matpriserna med att Sverige ”gett sitt stöd till regimen i Kiev”.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Sverige. I bakgrunden står Sveriges och Natos flaggor.
Bildtext Statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: AOP

”Det handlar om skrämselpropaganda”

Uttalandena handlar om skrämselpropaganda som ska skruva upp tonläget, säger Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap, till Dagens Nyheter.

Christiansson ser det som ett försök att skapa splittring. Han påpekar att Sverige redan nu är ett legitimt mål för ryska påverkansoperationer, och att de här kommentarerna inte ändrar på det och den konflikt som redan finns.

Han säger att hans intryck hittills är att det har varit förvånansvärt lugnt från den ryska sidan, och att Ryssland förmodligen har varit fokuserat på kriget i Ukraina.

Enligt Christiansson kan man i fortsättningen vänta sig liknande utspel i och med medlemskapet i Nato, utan att det ändrar något i sak; den ryska militära kapaciteten är densamma.

Källa: Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Expressen