Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Somestjärnan Rebecca Ehrnrooth slog både Oliver Helander och Linda Sällström då de kommersiellt mest intressanta idrottarna rankades: ”Man kan bygga ett starkt varumärke trots att man inte är bäst i världen”

Uppdaterad 29.03.2023 15:11.
Rebecca Ehrnrooth i farten i världscupen 2022.
Bildtext Rebecca Ehrnrooth fick smaka på hetluften i världscupen i Lahtis 2022. I år var hon aldrig aktuell för att bli uttagen till Salpausselkähelgen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Rebecca Ehrnrooths säsong slutade i ett hjärtingrepp. Nu kan hon ändå titulera sig som en av de mest kommersiellt intressanta idrottarna i Finland. Det kom som en chock, säger hon till Yle Sporten.

För första gången har en lista sammanställts över de mest kommersiellt intressanta idrottarna i Finland.

Skaran av de 100 mest kommersiellt intressanta idrottare i Finland är mångsidig och når en färgglad publik. Det tio översta är välkända namn för hela finska folket, men på listan finns också idrottare som kanske inte syns i traditionella medier, men som når sina följare med högkvalitativt innehåll på sociala medier.

En av dessa idrottare är den finlandssvenska längdskidåkaren Rebecca Ehrnrooth som tog sig in på plats 55 på listan framför framgångsrika idrottare som Noora Räty, Senni Salminen och Robert Helenius.

De 100 kommersiellt mest intressanta idrottarna

För Ehrnrooth kom utmärkelsen och placeringen som en överraskning.

– Det är jättefint. Jag hade inte ens tänkt att jag skulle vara med och den fina placeringen var verkligen en chock, säger Ehrnrooth till Yle Sporten.

– Listan visar tydligt att man med hjälp av sociala medier kan bygga ett starkt varumärke runt sig, trots att man inte är världens bästa idrottare.

”Jag vill ta mig till toppen”

Skidsäsongen har varit svår för Ehrnrooth som representerar Espoon Hiihtoseura. Återhämtningsbekymren var närvarande redan på hösten och förstörde den utvecklingskurva som under säsongen 2021/2022 såg lovande ut.

För bara några månad sedan fick skidåkaren känna av hälsobekymren rent konkret då hon drabbades av hjärtflimmer under träning och tävling.

– Jag gjorde ett medicinskt ingrepp som lyckades för några veckor sen, så nu borde inte i alla fall hjärtat ställa till med besvär.

Rebecca Ehrnrooth
Bildtext Under ett av höghöjdslägrena inför säsongen blev Ehrnrooth ordentligt utmattad.
Bild: Rebecca Ehrnrooth

Återhämtningsbesvären ledde till en svacka i motivationen – som ändå snabbt gav sig.

– Det behövdes väl en månad innan jag tänkte om, säger hon och skrattar.

Ehrnrooth har nu bearbetat säsongens motgångar och valt att inte tävla mer i år. I stället ligger fokus redan på nästa säsong. Ett nytt träningsschema, som tar träningsbelastningen i beaktande, är upplagt och hon hoppas på att den lugnare approachen ska hjälpa henne hitta storformen till nästa säsong.

Målsättningen är självklar.

– Idrott är det jag vill hålla på med och jag vet jag inte nått den potentialen som jag har i mig. Jag vill ta mig till toppen i Finland.

Sociala medier har fungerat som stöd

Tanken var aldrig att aktivt satsa på sociala medier, men i och med att Ehrnrooth märkte att följarantalet växte, blev det naturligt att uppdateringen blev mer systematiskt. I dag uppdaterar hon aktivt sina närmare 11 000 följare på Tiktok och 6 000 följare på Instagram om vardagen som skidåkare och studerande.

Sociala medier har öppnat många dörrar och har gett Ehrnrooth chansen att fortsätta sin satstning. Men förutom att sociala medier gett henne sponsorer, har hon också fått stöd i form av kärlek från följare – även då det gått sämre.

– När det har går bra har sociala medier fungerat som ett stöd och när det har gått dåligt så har det också funnits där som ett stöd.

Dessutom hjälper sponsorintäkterna henne att fortsätta satsningen. Det har varit viktigt då resultaten uteblivit.

Den Esbobördige skidåkaren håller ändå starkt fast vid principen om att sociala medier ska vara någonting hon tycker är kul, hon gör det inte endast för samarbetens skull.

– Jag vill att mina sociala medier ska reflektera mig och kommer fortsätta med det så länge jag tycker det är roligt.

Diskussion om artikeln