Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Om stadsstyrelsen ger grönt ljus kan Vasa få ett stort och fint konstnärs- och kulturhus

Den funktionalistiska fassaden på Opistotalo i Vasa
Bildtext Ren och skär funktionalism - Opistotalo i Vasa
Bild: Peter Lüttge / Yle

Det är det gamla Opistotalo, en arkitektonisk pärla från tiden innan andra världskriget, som kan få sig ett nytt liv som kulturens Mekka.

Det så kallade Opistotalo i Vasa är ett fint exempel för den funktionalistiska byggnadsstilen som var förhärskande i Finland på 1930-talet. Huset har i det stora hela stått tomt sedan år 2015.

Men nu ska det stora tomma huset få ett nytt liv som ett konstnärs- och kulturhus om stadsstyrelsen ger grönt ljus för projektet.

Innergården på Opistotalo i Vasa
Bildtext Huset är fint ini- och utifrån.
Bild: Peter Lüttge / Yle

En arkitekturikon

Huset byggdes 1938 för andelslaget SOK som kontors och lagerbyggnad. Huset ritades av den kända finländska arkitekten Erkki Huttunen.

Erkki Huttunen

Huset är i överraskande fint skick fastän det har stått tomt i nästan ett decennium.

– Huset är väldigt robust och bra byggt. Tekniskt är huset nog i skick. Hela husets yta är över 5 000 kvadratmeter, säger Vasa stads ägarstyrningsdirektör Jan Finne som är med när vi är på rundvandring i huset.

Ett möjligt kulturhus

Med oss är också Vasa stads kulturchef Jenni Niemi. Hon skissar upp ett möjligt scenario för ett nytt kulturhus i staden.

Jenni Niemi, kulturchef på Vasa stad och Jan Finne, ägarstyrningsdirektör
Bildtext Vasa stads kulturchef Jenni Niemi och ägarstyrningsdirektör Jan Finne.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Jag önskar att det blir ett konstens eller kulturens hus. Det finns likadana ställen i olika städer här i Finland. Vi har kollat lite och sökt inspiration i de där andra städerna. Vi önskar att det kunde bli en plats där konstnärer och kulturaktörer kunde jobba men vi kunde också ha olika evenemang där. Levande kultur i hela huset.

En orsak varför man har börjat spana in det gamla Opistotalo för ett sådant ändamål är att den så kallade kulturkasernen, Kasern 13. På det gamla kasernområdet i Vasa har många konstnärer sina ateljéer i dagens läge, men de ska stängas och huset ska förvandlas till ett dagis.

Många kulturaktörer blir då hemlösa och söker nya utrymmen för sin verksamhet.

Interiördetalj ur Opistotalo i Vasa
Bildtext Inne i huset finns det fina detaljer som är karakteristiska för den funktionalistiska stilen.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Alla ska ha råd

Hyrorna för ateljéerna i Kasern 13 har varit ganska förmånliga. Opistotalo är mycket större och snofsigare. Hur blir det då med hyrorna? Har konstnärerna råd att hyra in sig där?

– Vår huvudtanke under planeringen och kartläggningen är att vi ska hålla ungefär samma hyresnivå som på kasernområdet, säger Jan Finne.

– Som är väldigt förmånligt, inflikar Jenni Niemi. Alla borde ha möjlighet att hyra utrymmena.

Om allt ska gå enligt ritningar är det tänkt att konstnärer från kasernområdet kunde flytta redan under sommaren och hösten och nya aktörer kunde ta huset i besittning från och med början av 2024.

Rum i Opistotalo i Vasa
Bildtext Skulle inte det här vara en perfekt ateljé för en konstnär?
Bild: Peter Lüttge / Yle

Möjligheterna är många, det blir helt tydligt när man vandrar genom huset. Det finns ett auditorium som kan förvandlas till en teatersal.

En uppsjö av rum i alla möjliga storlekar ligger utströdda till vänster och höger om korridorerna: mindre rum och större, som kan delas, höga rum med stora fönster som lämpar sig bra för konstateljéer. I källaren finns en dansstudio och ett mörkrum.

Till och med ett kassavalv skymtar förbi.

Dörren till kassavalvet i Opistotalo i Vasa
Bildtext Vem har nyckeln?
Bild: Peter Lüttge / Yle

Också lagerutrymmen finns det gott om. Befintliga lastningsbryggor och varuhissar gör att också mera skrymmande konstverk eller föremål kan flyttas in i eller ut ur rummen och byggnaden.

– På den fina innergården kunde man ha fester, till exempel under konstens natt, tycker kulturchef Niemi.

Innergården på Opistotalo i Vasa
Bildtext Ses vi här på Konstens natt?
Bild: Peter Lüttge / Yle

Det är fritt fram att höra sig för om huset och utrymmen om man är intresserad. Alla kulturaktörer är välkomna. Den som är intresserad kan ta kontakt med Vasa stads kulturchef Jenni Niemi.

Du hittar Opistotalo direkt efter viadukten på höger sidan om du åker ut ur staden. Du kan inte missa den mjuka vita funkisbyggnaden. Än så länge står det Opistotalo ovanom entrén men om allt går väl kan skylten bytas ut till Kulttuuritalo/Kulturhus redan före årsskiftet.

Ingången till Opistotalo i Vasa
Bildtext Kultturitalo eller Kulturhuset?
Bild: Peter Lüttge / Yle