Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk flicka gjorde en teckning mot kriget – pappan dömdes till två års fängelse

Ryska FSB:s insatsstyrkor i St.Petersburg under räd mot misstänkt terrorcell.
Bildtext Ryska säkerhetstjänstens insatsstyrka på ett av många uppdrag.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

Trettonåriga Maria Moskaleva i den ryska småstaden Jefremov ritade en teckning i skolan som visade sympati för Ukraina. Dagen efter fick familjen besök av säkerhetstjänsten.

Det var i april ifjol som Maria Moskaleva ritade en ukrainsk mamma som skyddar sitt barn mot två robotar som flyger i luften. Dessutom tecknade hon en ukrainsk flagga med texten ”Ära till Ukraina”, och en rysk flagga med texten ”Nej till kriget”.

Skolans rektor i småstaden Jefremov i sydvästra Ryssland ringde polisen efter lektionen.

Följande dag väntade säkerhetspolisen FSB på Maria i skolan. I samma veva kallades också hennes pappa Aleksej in till förhör.

Polisen gick igenom vad pappan, som är ensamförsörjare, hade skrivit på sociala medier. Enligt polisen upptäckte man inlägg som ”vanhedrade den ryska försvarsmakten” och han dömdes att betala 35 000 rubel (400 euro) i böter.

Polisen tog besparingarna

Efter incidenten började Maria mobbas i skolan. Till sist blev situationen outhärdlig och Maria slutade gå till skolan.

Veckan före nyåret anlände polisen och FSB till deras bostad för att göra husrannsakan. Polisen beslagtog familjens besparingar och grep båda två. Maria fördes till ett härbärge medan pappan förhördes på polisstationen.

Följande dag var både Maria och pappan hemma igen.

Efter den här incidenten beslöt familjen flytta till en annan småstad i regionen. Men polisen hade inte gett upp fallet. Tvärtom.

Maria fördes till barnhem

I februari i år inleddes plötsligt en rättegång mot pappan för att han enligt polisen upprepade gånger misskrediterat militären. Han sattes i husarrest medan myndigheterna tvångsomhändertog Maria och förde henne till ett skyddshem för minderåriga.

I tisdags kom pappans fall upp i domstolen en sista gång. Men samma natt hade han lyckats fly från sin husarrest.

Pappan dömdes i sin frånvaro till två år i fängelse för att ha vanhedrat den ryska militären.

– Jag kan inte bekräfta att min klient har flytt eftersom jag inte har haft kontakt med honom det senaste dygnet, sa försvarsadvokaten Vladimir Bilitjenko till nyhetsbyrån Reuters.

– Om jag ska vara ärlig är jag i ett chocktillstånd, fortsatte han.

Inget unikt fall i Putins Ryssland

Ryssland har det senaste året skärpt lagstiftningen gentemot all kritik mot anfallskriget i Ukraina.

Hittills har 51 personer kastats i fängelse för att ha kritiserat kriget.

Den ryska människorättsorganisationen OVD-info konstaterar att myndigheterna utövar en sällsynt hård påtryckning mot oliktänkande.

Nästan 20 000 personer i Ryssland har hittills gripits på grund av olika protester mot kriget.

För tillfället befinner sig 505 personer i en rättsprocess på grund av fredsaktivism. Av dessa är sju minderåriga.

Även Prigozjin kritiserar

Den 13-åriga Maria befinner sig fortfarande på barnhemmet. Hennes fall har väckt ett ramaskri bland ryska människorättsaktivister och har initierat en onlinekampanj för att återförena far och dotter.

Familjen har också fått stöd från överraskande håll.

Affärsmannen Jevgenij Prigozjin som leder Wagnergruppen, en hårdför rysk armé av legosoldater som strider mot Ukraina, kallade domen ”orättvis” och kräver att fallet granskas på nytt.

– Särskilt med tanke på att dottern Maria kan tvingas växa upp på ett barnhem, skriver Prigozjin i ett brev till åklagaren publicerat av hans presstjänst på plattformen Telegram.

Källor: Meduza, DN, BBC, Reuters, OVD-info