Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Välfärdsområdet vill korta vårdköerna: ”Vi har fått in fler sjukskötare i operationssalen, och hoppas att läget ska kunna bli lite bättre”

Mikko Pietilä, en man med glasögon, blå kavaj och slips, tittar in i kameran.
Bildtext Mikko Pietilä leder ÅUCS sjukhustjänster i välfärdsområdet.
Bild: Thomas Hagström / YLE

Läget inom specialsjukvården i Egentliga Finland är inte bra, säger direktören för ÅUCS sjukhustjänster i välfärdsområdet. Förhoppningen är att kunna korta av vårdköerna inom några månader.

Sjukvårdsdistriktets bokslut och verksamhetsberättelse som lades fram i tisdags var dyster läsning för välfärdsområdet. Vårdköerna blev längre under fjolåret och personalbristen är fortsatt stor i Egentliga Finland.

Icke brådskande operationer har skjutits upp eftersom det inte har funnits bäddplatser för patienterna efter operationer, och nära en femtedel av operationssalarna var också ur bruk i höstas. Speciellt långa är köerna just nu inom gastroenterologin och neurokirurgin.

Mikko Pietilä som är direktör för ÅUCS sjukhustjänster i välfärdsområdet säger att läget inte är bra, men att det heller inte har blivit värre under månaderna sedan välfärdsområdet tog över ansvaret för social- och hälsovården.

– Så småningom har vi fått in fler sjukskötare i operationssalen, och vi hoppas är läget ska kunna bli lite bättre, men när vi har så här långa väntetider så tar det också tid innan läget normaliseras, säger Pietilä.

Hur oroliga ska då de som bor inom välfärdsområdet vara just nu?

– All brådskande vård kan vi ta hand om, det är inte ett stort problem just nu. Jag är också ganska säker på att läget inom den icke brådskande vården ska blir bättre inom några månader.

Enligt Pietilä ledde vårdstrejken ifjol till att vårdköerna förlängdes med några veckor.

– Vi hade problem redan innan, men det går inte att neka att stridsåtgärderna med förbud mot övertid och själva strejken försämrade läget ytterligare.

Demonstrerande vårdpersonal.
Bildtext Vårdstrejken i april 2022 påverkade verksamheten vid ÅUCS och det ålades också ett övertidsförbud och ett förbud att byta arbetspass under största delen av året.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vill bli bäst inom hälsovård – men det kommer ta tid

Pietilä påpekar också att Egentliga Finland inte är det enda landskapet som lider av brist på vårdpersonal och långa köer till specialsjukvård just nu.

– Vi måste bli mer attraktiva för alla arbetsgrupper inom vården, inte bara sjukskötare utan också bland annat för läkare där det finns brist inom psykiatrin.

Hur ska det här gå till?

– Man måste komma ihåg att välfärdsområdet inte har varit i kraft mer än tre månader, så det kan vara möjligt att de potentiella arbetstagarna inte känner till Varha så bra ännu. Sedan gäller det också frågor som lön och arbetsförhållanden, där vi måste vara mer attraktiva, säger Pietilä.

Enligt Pietilä är välfärdsområdets mål att på lång bli den mest attraktiva arbetsgivaren inom hälsovård, men han menar också att stora förändringar kräver tid och att det kan dröja innan det går att se resultat av de förbättringar man försöker införa.

– Inte är det enkelt, men vi försöker göra vårt bästa, säger Pietilä.

Diskussion om artikeln