Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fick polisen order om att stoppa hängningen av Erdoğandocka? Polisstyrelsen skickade ut memo som varnade för ärekränkning

En docka som föreställer Turkiets president Erdogan ligger på ett golv.
Bildtext Polisen var orolig för att den här dockan, föreställande den turkiska presidenten Erdoğan, skulle behandlas dåligt och att det kunde tänkas vara ett brott.
Bild: Kurdistan-solidaarisuusverkosto

Ett meddelande från polisstyrelsen varnar för att kränkande behandling av dockor som liknar kända personer kan vara ett brott. Men det innebär inte att polisens högsta ledning gett order om att stoppa Erdoğankritiska protester.

I lördags konfiskerade Helsingforspolisen en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan under en protest utanför Turkiets ambassad. Orsaken var att polisen misstänkte ärekränkning.

Ärekränkning var också misstanken efter att en bild av Erdoğan brändes på en demonstration i slutet av februari.

På tisdagen avslöjade STT att det finns ett memo från polisstyrelsen där det finns riktlinjer kring dylika demonstrationer. Det är skrivet i slutet av januari och listar olika former av ”provocerande gärningar” och hur de kan bestraffas.

Bild på texten i ett memo som behandlar dockor som liknar igenkännbara personer.
Bildtext Memot listar olka former av provocerande gärningar. Polisen förnekar att det skulle handla om styrning.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle, lähde: Poliisihallitus

En av gärningarna är ”förnedrande behandling av en docka som liknar en igenkännbar person”, och klargör att till exempel hängning av en sådan docka kunde innebära ärekränkning.

Polisinrättningarna tar besluten om vad som faktiskt görs

Marja Kiiski, polisstyrelsen

Samtidigt står det i meddelandet att ärekränkning är ett målsägandebrott, så den kränkta personen måste anmäla brottet för att det ska bli en rättsprocess. Turkietdemonstrationer nämns inte specifikt i meddelandet.

Polisen förnekade redan i mitten av mars att det finns instruktioner för att stoppa fall som det med Erdoğandockan på lördagen. Och trots att Yle nu har sett meddelandet från polisstyrelsen säger kriminalkommissarie Heikki Porola att det inte är fråga om styrning från polisstyrelsen.

– Det finns inga sådana instruktioner eller order, säger Porola.

Skillnad på meddelanden

Såväl Porola som polisstyrelsen säger att det är skillnad på styrning och ett memo.

– Det handlar om ett bakgrundsmemo där man gått igenom relevant lagstiftning. Det stöder polisens arbete kring en demonstration, men polisinrättningarna tar besluten om vad som faktiskt görs, säger polisinspektör Marja Kiiski på polisstyrelsen.

Heikki Porola kommenterar inte huruvida meddelandet från styrelsen påverkat Helsingforspolisens agerande.

Polisstyrelsen har inlett en laglighetsövervakningsutredning av händelserna på demonstrationerna.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel ”Käskikö poliisihallitus poliisia suojaamaan Turkin presidentin kunniaa? Yle sai muistion, jossa listataan provosoivia toimia mielenosoituksissa” av Eero Mäntymaa.