Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Popup-loppisen återvänder till Borgås parker i sommar

Uppdaterad 30.03.2023 06:00.
Lopptorget.
Bildtext Sommaren 2020 var det mycket populärt att medverka i pop up-loppmarknaden på Västra åstranden i Borgå.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

I sommar kan de som är intresserade av att fynda något billigt ta sikte på Stadsparken eller Ånäsparken intill minigolfbanan. Borgå stad föreslår de här två parkerna som alternativ på platser där vem som helst kan slå upp ett loppisbord.

Året var 2018 då några Borgåbor aktiverade sig på Facebook och skapade gruppen Porvoon Länsirannan kirppismyyjät. Efter en del samtal med staden blev det klart att de får använda sandplanen mellan Konstfabriken och ån för att sälja varor på.

Intresset var stort, och under tre somrar samlades ibland till och med hundra olika försäljare på söndagseftermiddagar.

Sommaren 2021 blev det sedan stopp eftersom staden skulle så gräs på planen.

De senaste två somrarna har det inte funnits en reserverad plats för loppisentusiasterna. För tio euro har vem som helst fått sälja på Borgå torg på söndagar, men intresset har inte varit lika stort då man måste betala för nöjet.

Hannele Öster som är en drivande kraft i Facebook-gruppen har nu varit i kontakt med Borgå stad och till sin glädje fått höra att det finns till och med ett par platser som staden anser att popup-loppmarknaden kan flytta till.

– Vi är väldigt nöjda över platserna som föreslås, säger Öster.

Fontänen i Stadsparken i Borgå.
Bildtext Här runt fontänen i Stadsparken kan loppisentusiaster kanske visa upp sina varor i sommar.
Bild: Yle/ Katarina Lind

Den ena platsen är Stadsparken, mera specifikt på stenläggningen runt fontänen och längs de bredare gångarna. På gräsmattan får man inte vara.

Den andra platsen är Ånäsparken, området mellan Strandgatan och ån. Här kan loppisgänget ställa ut på gräsmattan.

De båda platserna har för- och nackdelar, och Hannele Öster tror att man gärna utnyttjar båda två just därför.

– Stadsparken är sist och slutligen ganska liten, och om vi blir lika många som på Västra åstranden så räcker inte utrymmet till. Men samtidigt är det väldigt centralt vilket är bra för många som inte har bil och det är nära för turister som rör sig i centrum.

Ånäsparken kan upplevas vara lite för långt bort från centrum. Men där ryms väldigt många försäljare.

Ägaren till minigolfbanan har också redan välkomnat försäljarna och påpekar att det finns toalettmöjligheter och kafé intill.

Översvämning vid Östra åstranden i Borgå. På bilden syns ett parkområde som ligger delvis under vatten och i bakgrunden ser man en båthamn som är under vattenytan.
Bildtext Om hösten hotar översvämningar ibland Ånäsparken eftersom den ligger intill ån, men sommartid är den vacker och grön.
Bild: Milena Hackman / Yle

Alla detaljer är ännu inte fastslagna, men på Västra åstranden hette det att vem som helst fick ställa fram ett bord eller en filt vilken dag som helst mellan klockan 9 och 18. Liknande regler är på väg för de nya platserna.

– Vi kommer kanske åter att slå fast en dag i veckan då flest försäljare är på plats, då kan vi sätta en annons i tidningen och informera i radion om det också. Men jag vet inte riktigt hur vi ska göra det om det finns två platser, säger Öster.

Hannele Öster säger att trots att hon dragit igång verksamheten och organiserar den till en del så vill hon inte ta ansvar för det hela. Det betyder att vissa platser inte kommer på fråga.

Förra sommaren föreslogs exempelvis gamla Strömborgska skolans gård, men det skulle ha krävt att det fanns en ansvarsperson som alltid öppnade och stängde porten och som såg till att allt var städat undan efteråt. Och det fanns ingen som ville ta på sig det ansvaret.

Människor på loppisen.
Bildtext Lopptorget har upplevts som en trevlig och social plats.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Vid Borgå stad säger gatuinspektör Torbjörn Karlsson att man ännu håller på att fila på detaljerna. De vill att området ska kunna användas så fritt som möjligt men så att det inte stör omkringliggande verksamhet eller annan användning av området.

Loppis som verksamhet är han positiv till.

– Återvinning och att få saker att cirkulera är bra. Och om det händer saker i gatubilden så är det bara ett plus, säger Karlsson.

Ifall det skräpas ner mycket eller förs oväsen så måste staden kanske tänka om. Men det var aldrig ett problem på Västra åstranden så han tror inte det blir det nu heller.

Diskussion om artikeln