Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö talade för det ukrainska folkets rättigheter på Joe Bidens andra demokratiforum

Joe Biden i förgrunden som håller armarna i kors. Han har på sig en kostym och pilotsolglasögon. I bakgrunden Sauli Niinistö i kostym vid ett talarpodium.
Bildtext Bidens demokratiforum hålls online, men Sauli Niinistö har ändå fått träffa den amerikanska presidenten flera gånger sedan Finlands Natoansökningsprocess inleddes.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

USA:s president Joe Biden bjöd så gott som alla världens ledare på digital demokratikonferens, och även vår president Sauli Niinistö deltog. Han pratade bland annat om den finska demokratin och kriget i Ukraina.

President Niinistö inledde sitt anförande med att påpeka att världen har förändrats sedan Biden ordnade sitt första demokratiforum år 2021.

– Ryssland har fört ett illegalt krig mot Ukraina i över ett år, konstaterade Niinistö.

Han sade att alla människor har rätt till demokrati, men att den ukrainska demokratin är hotad.

Niinistö tog också tillfället i akt att lyfta upp Finlands starka demokratiska rötter, närmare bestämt att Finland är ett av de länder där kvinnor har haft rätt att rösta längst. Han konstaterade också att även ett demokratiskt land som Finland måste jobba vidare.

– Finlands demokrati bygger på en stabil representation med jämlikhet och inkluderande i centrum, sa Niinistö.

– Men inkluderandet sker inte alltid automatiskt. Vi kommer att fortsätta stärka demokratin och medborgarnas deltagande i den.

Niinistö sade också att det är viktigt att mer utsatta grupper, som äldre, ungdomar, etniska minoriteter, personer med funktionsvariationer och hemlösa behöver få plats i det demokratiska arbetet.

Biden: Demokratierna blir starkare

Demokratiforumet var något som president Biden under sin presidentvalskampanj lovade sätta i gång med, och det gjorde han alltså 2021.

Då forumet äger rum för andra gången är det mycket folk som fick en syl i vädret – presidenter och premiärministrar från alla kontinenter och de flesta av världens länder.

– I dag kan vi med stolthet säga att världens demokratier blir starkare, inte svagare. Autokratierna blir svagare. Det är tack vare oss alla, sa Biden.

Han lyfte upp Angolas arbete för oberoende domstolar, Kroatiens strävan efter mera myndighetstransparens och Dominikanska republikens antikorruptionsåtgärder som exempel på demokratins framgångar det senaste året.