Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Branden i Strömberg park i Vasa är släckt

Uppdaterad 30.03.2023 10:55.
Tulipalo Strömberg Park
Bildtext Branden som bröt ut på onsdagseftermiddagen fortsätter ännu. Under torsdagsmorgonen fattas nya beslut om hur brandkåren ska gå tillväga.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Storbranden som bröt ut i Hitachis fabrik på Strömberg Park-området i Vasa på onsdagseftermiddagen är nu släckt.

På torsdag förmiddag kan jourhavande Ville Isomöttönen meddela att branden är släckt. 10 personer från räddningsverket är kvar på platsen.

De materiella skadorna är enorma, konstaterar Isomöttönen.

Jobbet på området fortsätter tillsammans med ABB och Hitachi Energy.

Tidigare rapportering:

Jourhavande brandmästare Johan Sandell på Österbottens räddningsverk uppger på torsdag morgon att de fått branden under kontroll och att de fortsätter följa med läget på plats. Kopparspolen som finns i transformatorn där branden började är fortfarande väldigt varm och den behöver övervakas så att branden inte tar fart igen.

Under natten höll brandkåren helt enligt plan branden under kontroll och tanken var att fatta beslut om en ny strategi under morgonen. Men det visade sig att de inte behöver en ny strategi eftersom arbetet under natten gett resultat.

Vid 5.30-tiden befann sig sju enheter på plats, vilket är färre än under onsdagen.

Branden bröt ut vid 13-tiden på onsdagseftermiddagen.

Vid 16.30-tiden uppgav dåvarande jourhavande brandchef Jarmo Peltonen för Yle att det är transformatorolja som brinner. Han uppskattade mängden till mellan 15 000 och 100 000 liter.

Omkring 200 personer arbetar i fabriken där branden bröt ut. Inga personer uppges ha kommit till skada i branden.

Karta över Vasa med Strömberg Park och Melmo utprickade.
Bildtext Branden bröt ut på Strömberg Park-området på onsdagseftermiddagen.

Räddningsverket lyckades snabbt begränsa branden till den avdelning där branden fick sin början. Branden orsakade omfattande skador på åtminstone den avdelning där branden startade.

På eftermiddagen varnade räddningsverket för att giftig rök sprids med vinden i riktning mot Melmo bostadsområde. Klockan 18 meddelade man att faran för allmänheten är över.

Artikeln uppdaterad 30.3 klockan 10.47 med uppgifter om att branden är under kontroll. Artikeln uppdaterad klockan 10.55 med att branden är släckt.