Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inte ens polisen går säker för nätfiske – polisen i östra Nyland fick sin Instagram kapad

En hand håller i en mobiltelefon med en öppen sociala medier app
Bildtext Polisen fick sitt gamla användarnamn tillbaka och utreder om innehållet går att återställa.
Bild: Fredrika Sundén / Yle

Polisinrättningens konto @iupoliisi kapades i december. I dag öppnas det på nytt under samma användarnamn.

Polisinrättningen i Östra Nyland fick sitt Instagramkonto kapat i slutet av december.

Polisen kunde inte logga in på sitt konto och kontaktade omedelbart Meta som äger Instagram. Kapningen polisanmäldes också och utreds nu av Helsingforspolisen.

I ett pressmeddelande säger polisinrättningen att den reagerade snabbt, med högst en timmes fördröjning, men med stora bolag som Meta går allt långsamt. Polisen säger att oskäligt mycket tid har gått åt till utredningar.

”Vi försöker fortfarande utreda om det är möjligt att återställa innehållet på vårt konto, men det verkar osannolikt”, säger kommunikationschef Annika Rajasalo.

Allt innehåll på kontot var offentligt och ingenting sekretessbelagt har hamnat i fel händer.

”Dessutom fick vi tillbaka vårt ursprungliga användarnamn @iupoliisi. Den största förlusten för oss är att vi förlorade över 10 000 följare och ett fantastiskt innehåll som vi har publicerat på Instagram sedan 2014”, säger Rajasalo i pressmeddelandet.

Också polisen kan utsättas för nätfiske

Kommunikationschef Annika Rajasalo påminner alla som använder sociala medier om att inte ens polisen kan undvika attacker och stöldförsök mot sina kanaler.

”Dessutom är många nätfiskemeddelanden så skickligt gjorda att det kan vara mycket svårt att skilja dem från äkta och sakliga meddelanden”, säger hon.

Säkerhetsanvisningarna för den östnyländska polisinrättningens konton på sociala medier har uppdaterats, och personalen som lägger upp innehåll har fått ny utbildning.

Kontot öppnar på nytt under samma användarnamn i dag, den 30 mars.

”Samtidigt ber vi våra följare om idéer och önskemål om hurdant innehåll de i fortsättningen vill se på. Vi bjuder in alla våra tidigare följare och alla nya följare är välkomna”, säger Rajasalo.

Diskussion om artikeln