Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

13-åring som knivhögg annan elev under lektion hade planerat dådet under längre tid

Bild av ärmen på en polisuniform, med polisens vapen.
Bildtext Polisen har inte hittat något som tyder på att flickan skulle ha varit osams med offret eller någon annan i klassen.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Helsingforspolisen har blivit färdig med sin förundersökning kring knivhuggningen i Vesalan peruskoulu i Ärvings. En 13-årig flicka knivhögg en annan elev under en lektion i huslig ekonomi.

Offret är en 14-årig pojke, som fick livshotande skador men nu håller på att återhämta sig.

Den misstänkte knivhögg pojken en gång i sidan med en stor kökskniv. Hon gav sedan ifrån sig kniven och blev sittande i klassrummet, tills hon fördes bort av lärare.

I polisens förundersökning har det kommit fram att den misstänkte hade funderat på att knivhugga någon under en längre tid. Hon hade till exempel skrivit på internet om sitt intresse för att knivhugga någon för att komma in på en institution eller i ett fängelse.

Enligt utredningen hade flickan först tänkt på att knivhugga en annan elev i klassen. Hon ändrade sig väl på plats.

Knivhuggningen skedde plötsligt och inte som följd av exempelvis ett gräl. Polisen har inte hittat information om att flickan skulle ha varit osams med offret eller någon annan i klassen.

Eftersom den misstänkte är under 15 år går saken inte vidare till åtalsprövning, utan socialtjänsten ansvarar för de fortsatta åtgärderna.