Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Bred journalistisk kompetens stärker Svenska Yles ledning

På bilden Peter Sjöholm och Charlotte Sundström. De ler mot kameran.
Bildtext Peter Sjöholm och Charlotte Sundström tillträder den 1 maj.
Bild: Laura Mainiemi/Yle

Svenska Yle har utsett Charlotte Sundström till ny redaktionschef med ansvar för enhetens desk och lokalredaktioner. Peter Sjöholm blir ny förvaltningschef.

Charlotte Sundström är Svenska Yles nya redaktionschef med ansvar för den regionala verksamheten samt för desken vid centralredaktionen i Helsingfors. Sundström har en mångsidig journalistisk bakgrund inom Svenska Yle och har bland annat arbetat som innehållschef, ansvarig producent för kulturredaktionen och nu senast som ansvarig producent för samhällsredaktionen.

“I Charlotte får Svenska Yles redaktion en erfaren chef och en trygg publicist med bred journalistisk kompetens och gediget innehållskunnande”, säger Svenska Yles direktör och ansvariga chefredaktör Johanna Törn-Mangs.

Tillsammans med chefredaktören och de två andra redaktionscheferna, Anna Forth och Mattias Erkkilä, ansvarar Sundström för att leda och utveckla innehållet inom hela Svenska Yle i linje med bolagets strategiska tyngdpunkter.

“Vår stora styrka är att vi har lokal närvaro och regional bredd i och med våra fem regionalredaktioner. Svenska Yle ska ge kontext till viktiga världsnyheter och inhemsk politik, samtidigt som vi varje dag engagerar med nyheter som berör finlandssvenskarnas vardag”, säger Sundström som inleder sitt arbete den 1 maj.

Sundström ersätter Peter Sjöholm, som blir Svenska Yles nya förvaltningschef. Sjöholm kommer i sin sin nya roll att framför allt ansvara för beredskapen på Svenska Yle.

“Yle har på grund av världshändelserna på senare tid märkbart ökat sin satsning på beredskap vid kriser och andra undantagstillstånd. Som en följd av den här resursförskjutningen kan vi ge beredskapsfrågor en större tyngd också inom Svenska Yle. Peter är med sin djupa kunskap om data och processer inom Yle sällsynt väl lämpad för uppgiften”, säger Törn-Mangs.

Förutom beredskapsansvaret kommer bland annat personaltrygghet, säkerhetsövningar, frågor som rör arbetarskydd och fastighetsärenden att ingå i Sjöholms arbetsbild.

Innan Sjöholm arbetade som redaktionschef för Svenska Yles desk och lokalredaktioner jobbade han som webbchef och projektledare för Svenska Yles datajournalistiska team. Sjöholm inleder sitt arbete den 1 maj.