Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Charlotte Sundström ny redaktionschef på Svenska Yle: ”Vi ska vara relevanta för alla i Svenskfinland”

Uppdaterad 30.03.2023 15:22.
Charlotte Sundström ny redaktionschef på Svenska Yle - Spela upp på Arenan

Charlotte Sundström har utsetts till ny redaktionschef på Svenska Yle, med ansvar för de regionala redaktionerna och nyhetsdesken vid centralredaktionen i Helsingfors. Hon efterträder Peter Sjöholm som blir ny förvaltningschef.

Sundström vill att Svenska Yle under hennes ledning ska gå mot att göra ännu mera egna nyheter som är relevanta för den finlandssvenska publiken.

– Vår stora styrka är att vi har lokal närvaro och regional bredd i och med våra fem regionalredaktioner. Det ska vi bli ännu bättre på att utnyttja, säger hon.

Sundström poängterar att Svenska Yles nyheter och aktualiteter behövs extra mycket i turbulenta tider.

– Vi ska kunna samla Svenskfinland genom egna nyheter, människor är oroliga på personligt plan och har behov av nyheter som berör dem själva. Samtidigt är det otroligt viktigt att vi fortsätter ge den stora bilden såhär efter pandemin och mitt under pågående storkrig i Europa, säger Sundström.

Tillgänglighet, att Svenska Yle erbjuder gratis innehåll för alla målgrupper i alla åldrar, är mycket viktigt för den nya redaktionschefen.

– Alla ska kunna ta till sig våra nyheter, säger Sundström.

FM Charlotte Sundström, 50, har gedigen journalistisk erfarenhet. Hon har jobbat 22 år på Svenska Yle, det första jobbet var som frilansare på kulturredaktionen. Sedermera har hon varit bland annat innehållschef, ansvarig producent för kulturredaktionen och nu senast ansvarig producent för samhällsredaktionen.

– I Charlotte får Svenska Yles redaktion en erfaren chef och en trygg publicist med bred journalistisk kompetens och gediget innehållskunnande, säger Svenska Yles direktör och ansvariga chefredaktör Johanna Törn-Mangs.

Ny post för chef med beredskapsansvar

Sundström ersätter Peter Sjöholm som blir ny förvaltningschef, även han inleder arbetet den 1 maj.

Sjöholm ska ansvara för beredskapen på Svenska Yle. Förutom beredskapsansvaret kommer personaltrygghet, säkerhetsövningar, frågor kring arbetarskydd och fastighetsärenden att ingå i Sjöholms arbetsbild.

– Yle har på grund av världshändelserna på senare tid märkbart ökat sin satsning på beredskap vid kriser och andra undantagstillstånd. Som en följd av den här resursförskjutningen kan vi ge beredskapsfrågor en större tyngd också inom Svenska Yle. Peter är med sin djupa kunskap om data och processer inom Yle sällsynt väl lämpad för uppgiften, säger Törn-Mangs.

Styrgruppen på Svenska Yle utökas med en person i och med den nya förvaltningschefstjänsten.

I styrgruppen ingår Johanna Törn-Mangs (ansvarig chefredaktör, direktör), Anna Forth (redaktionschef / biträdande ansvarig utgivare), Peter Sjöholm (förvaltningschef), Charlotte Sundström (redaktionschef), Mattias Erkkilä (redaktionschef), Christoffer Forssell (chef, programinköp och samarbeten), Tommy Mård (chef, medieproduktion) och Kaj Lindlöf (mediechef för Yle Fem, Yle Vega, Yle X3M, Yle Arenan, svenska.yle.fi och BUU-appen).