Hoppa till huvudinnehåll

Politik

När partiledarna får prata till punkt vill de förbättra sin svenska, bygga tågspår, höja skatter och se fler förmögna

Anna-Maja Henriksson, Harry Harkimo,  Sari Essayah, Sanna Marin, Riikka Purra, Petteri Orpo, Li Andersson, Annika Saarikko och Maria Ohisalo i ett bildcollage.
Bildtext Svenska Yle intervjuade ordförande för nuvarande riksdagspartier. I riksdagsvalet ställer fler partier upp. På bild: Anna-Maja Henriksson, Harry Harkimo, Sari Essayah, Sanna Marin, Riikka Purra, Petteri Orpo, Li Andersson, Annika Saarikko & Maria Ohisalo.
Bild: Silja Viitala / Yle

Här hittar du Svenska Yles alla intervjuer med partiledarna.

Veckan före riksdagsvalet deltar partiledarna i flera direktsända debatter där de argumenterar för egen sak och mot varandra. Svenska Yle har suttit ned med alla riksdagspartiers ordförande för att höra vad de säger när de får föra sina resonemang till slut.

Sanna Marin (SDP) hör till dem som inte vill skrota planerna på de nya snabbanebyggena som planerats från Helsingfors till Tammerfors och Åbo, trots att Finansministeriets tjänstemän räknat ut att de varken är ekonomiskt lönsamma och inte ger någon klimatvinst.

– Företagen, näringslivet och många andra röster i samhället vill ha de här förbindelserna. All visdom ligger inte hos statsrådet eller ministerierna, den finns också på annat håll, säger Marin.

Samlingspartiets Petteri Orpo vill inte heller ge upp spårprojekten och räds inte att ifrågasätta tjänstemännens jobb.

– Jag tycker att deras tjänsterapport är gjord med ett ganska kort perspektiv, och jag får väl vara kritisk mot det? De skriver att det är enormt svårt att mäta de ekonomiska följderna av så här stora och långsiktiga projekt, säger Orpo.

Portätt på en leende Petteri Orpo.

Petteri Orpo: Problemet är att vi har för få förmögna människor i vårt land

Svenska Yle intervjuar partiernas ordförande inför valet.

En av de viktigaste reformerna som Sannfinländarnas Riikka Purra vill driva igenom är att binda integrationen till studieframgångar och sysselsättning.

– I Finland är integrationen mer eller mindre en klapp på huvudet. Däremot har bland annat Danmark en bra linje. Där är olika stöd kopplade till individens framsteg, och där har också sådana grupper som är svårsysselsatta en högre sysselsättningsgrad än i Finland och Sverige, säger Purra.

Centerns partiledare Annikka Saarikko vill införa nya så kallade särskilda ekonomiska regioner, där ekonomin skulle vara mindre reglerad än i resten av landet. I de här regionerna skulle företag kunna få skattelättnader, samtidigt som den statliga byråkratin skulle minska.

– Varför skulle vi i Finland inte skapa särskilda ekonomiska regioner när det redan finns sådana i tjugo andra EU-länder? frågar sig Saarikko.

De Grönas Maria Ohisalo beskriver partiets lösningar som varken höger- eller vänsterpolitik utan uttryckligen som grön politik.

– Vi är ett marknadstillvänt parti som ändå vill placera ekonomin inom jordens gränser. Jag tror inte att väljaren har svårt att se skillnader mellan regeringspartierna när vi till exempel ser till frågor som berör skogsavverkning, säger Ohisalo.

Maria Ohisalo kuvattiin eduskunnan Valtiosalissa 24. helmikuuta 2023.

De Grönas Maria Ohisalo: ”Vi har inte råd att ge stöd till de rika”

Svenska Yle intervjuar partiernas ordförande inför valet.

Vänsterförbundets Li Andersson vill införa en miljonärsskatt. Men den skulle inte räkna med många finländares mest värdefulla egendom: bostaden.

– Finland är ett exceptionellt land i det att här äger många sina egna hem och många har valt att fästa sina tillgångar just i hemmet. Vi ville inte att den här egendomsskatten skulle gälla vanliga husägare, och det är få som har hem som är värda över en miljon euro, säger Andersson.

SFP:s Anna-Maja Henriksson är inte förvånad över att diskussionen om pälsnäringen har seglat upp inför valet. Två av tre SFP-kandidater är negativt inställda till pälsdjursuppfödning.

– Det är en näringsgren som är utpräglat österbottnisk och då är det naturligt att det i Vasa valkrets finns ett starkt stöd för den. Ofta är det så att det som inte finns i ens egen valkrets inte upplevs som lika viktigt, säger Henriksson som själv är från Österbotten och för näringen.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson

Anna-Maja Henriksson: “Statsministern lider själv mest av att inte tala svenska”

Svenska Yle intervjuar partiernas ordförande inför valet.

Kristdemokraternas Sari Essayah anser att hennes parti behövs, trots att det aldrig har varit stort.

– Partiet har förblivit sina konservativa rötter troget. De andra partierna lämnade på 1960-talet sin värdegrund och blev liberala. Vi är stolta över att vara konservativa och kristdemokrater, säger Essayah.

Sari Essayah i riksdagen i februari 2023

Sari Essayah: Ateisterna hotar våra traditioner och vänstern vill bara låna pengar

Svenska Yle intervjuar partiernas ordförande inför valet.

Harry Harkimo, Rörelse Nu, tror att det snart blir aktuellt med kommunsammanslagningar.

– Kommunerna tvingas höja skatterna rejält efter 2024 för att klara sig. Därför måste de i stället slås samman. Det behövs inte en kommundirektör och ekonomichef och det ena med det andra i varje kommun som nu. Vi måste slå samman kommunerna, och det kommer att ske. Ingen vågar säga det innan valet, för då förlorar man röster. Men det är ett faktum och det vet alla.