Forna ärkefienderna Iran och Saudiarabien närmar sig varandra med hjälp av Kina – USA och Israel är de stora förlorarna
Kinas geopolitiska roll förstärks, särskilt i Mellanöstern, efter den lyckade medlingen mellan de gamla rivalerna Iran och Saudiarabien som återupptar diplomatiska förbindelser efter sju års paus.
Kinas utrikesminister Wang Yi står och myser medan Saudiarabiens nationella säkerhetsrådgivare Musaid Al Aiban skakar hand med Irans högsta säkerhetschef, general Ali Shamkhani.
Wang Yi hade all anledning att glädja sig åt handskakningen i Peking i mars som innebar ett diplomatiskt genombrott mellan de långvariga ärkerivalerna.
De regionala stormakterna på bägge sidor om Persiska viken beslöt att återuppta diplomatiska relationer som bröts för sju år sedan då upprörda iranier stormade Saudiarabiens ambassad i Teheran.
I Iran jublade man över att avtalet om avspänning nåddes utan inblandning från andra världsdelar.
– Detta historiska avtal som förhandlades fram i Kina uppnåddes av asiatiska länder som kommer att ändra dynamiken i hela regionen, konstaterade Irans regeringstalesman Ali Bahadori Jahromi.
Kina kan tacka sina goda relationer med bägge länder för genombrottet som förändrar det geopolitiska läget i ett slag i Mellanöstern.
Rivaliteten mellan länderna har i åratal påverkat politik, handel och konflikter i regionen och det finns nu äntligen hopp om varaktig fred bland annat i Jemen.
– Det här är ytterst goda nyheter för Mellanöstern eftersom spänningen mellan Iran och Saudiarabien har bidragit till instabiliteten i regionen, säger den iransk-svenska statsvetaren Trita Parsi som också skrev en kolumn i New York Times med rubriken ”USA är inte en oumbärlig fredsmäklare.”
Ökad stabilitet
Iran och Saudiarabien har inte fört krig mot varandra i modern tid, men de har däremot kämpat mot varandra via bundsförvanter i tredje länder.
En sunnimuslimsk arabkoalition ledd av Saudiarabien invaderade Jemen år 2015 för att stödja president Abd Rabu Mansur Hadi som huthirebellerna hade tvingat i landsflykt.
Arabkoalitionen förde ett hänsynslöst krig mot det utfattiga Jemen i konflikten som FN beskrev som den värsta humanitära katastrofen i världen.
Det shiamuslimska Iran har för sin del stött Jemen främst med militär expertis och vapenleveranser, delvis för att huthirebellerna tillhör den shiamuslimska grenen zaiddiyah.
Kina är inte som USA som ställer en sida mot en annan
forskaren James Fulton
Jemen är inte den enda platsen där länderna har fört krig mot varandra via ombud, för iranierna har stött shiamuslimska grupper även i Syrien, Irak och Libanon.
Saudiarabien har däremot stött sunnimuslimska rivaler i alla dessa länder som därför har anledning att hoppas på större stabilitet om och när krigsyxorna läggs ner vid Persiska viken.
I Syrien har kriget som har pågått i 12 år, underblåsts av rivaliteten mellan Iran som stöder president Bashar al-Assad medan Saudiarabien stöder olika sunnimuslimska rebellgrupper.
Möjligheten för en fredlig lösning även i Syrien stärks om denna rivalitet upphör.
Saudiarabien motarbetar Irans kärnvapenplaner
För Saudiarabien är det viktigt att göra sitt yttersta för att Iran inte ska gå vidare med sina kärnvapenplaner eftersom det kunde leda till att även Saudiarabien såg sig tvunget att skaffa sig egna kärnvapen.
Saudierna har upprepade gånger konstaterat att ett iranskt kärnvapen främst skulle vara riktat mot Saudiarabien.
Risken för det minskar ju bättre relationerna är mellan länderna, något som även USA är motvilligt tvunget att medge.
För saudierna är det också viktigt att få slut på kriget i Jemen, men det lyckas inte utan goda relationer med Teheran.
Kina kritiserar inte allierade så som USA
Kinas främsta mål i Mellanöstern är att garantera fri handel och större stabilitet i en region som producerar över 40 procent av all olja som kineserna förbrukar.
Det auktoritära Kina har därför varit mån om att upprätthålla goda relationer till alla parter och till exempel låtit bli att kritisera länder som Iran och Saudiarabien för deras människorättspolitik.
– Peking har anammat en smart inställning som går ut på strategisk diplomati och tilltro till Kina på bägge sidor om Persiska viken, säger den amerikanska Mellanösternexperten Jonathan Fulton.
– Kina är inte som USA som ställer en sida mot en annan och som därför är mer begränsat i sin diplomati.
USA och Israel sura
Amerikanerna har länge utnyttjat sin allians med Saudiarabien mot Iran som USA misstänker för att hysa kärnvapenplaner.
USA förnekar i alla fall att det skulle ha överraskats av Saudiarabiens beslut att närma sig Iran.
Saudierna lär ha informerat Washington under processen men det måste ändå svida ordentligt då en viktig bundsförvant går sin egen väg och dessutom med hjälp av Kina som därmed fick ett starkt diplomatiskt fotfäste i en region som länge har dominerats av USA.
– USA kunde inte ha medlat fram ett liknande avtal eftersom det inte har diplomatiska relationer med Iran, säger Amy Hawthorne vid tankesmedjan Middle East Democracy.
– Kinas prestation för den till helt nya höjder inom diplomati och överglänser allt som USA har lyckats med sedan Joe Biden tillträdde som president, tillägger Hawthorne.
Israel är ännu mer missnöjt än USA eftersom premiärminister Benjamin Netanyahus stora plan i Mellanöstern har varit att närma sig Saudiarabien för att motverka vad Israel betraktar som ett existentiellt hot från Iran.
Israelerna är väl medvetna om att försöken att skapa en enig front mot Iran med hjälp av arabländer försvåras betydligt när det internationella trycket mot Iran minskar.