Korsnäs kommun på plus
Korsnäs gjorde ett positivt år ifjol sett till bokslutet. Resultatet landar på drygt 215 000 och efter bokslutsdispositioner är överskottet drygt 451 000 euro.
Både personalkostnader och köptjänster ökade under 2022 jämfört med året innan, men också skatteintäkterna och statsandelarna ökade.
Lånebördan per invånare ligger på 2927 euro, det är något mindre än året innan då det låg på 3070 euro per invånare.
Relaterat
Finnair på plus igen men ”vägen tillbaka är lång”
Finnair gjorde en liten vinst under årets första kvartal, trots att det första kvartalet på grund av säsongsvariationen brukar vara förlustbringande.
Flygbolaget gick 0,9 miljoner euro på plus i januari–mars. Samma period förra året gav en förlust på 132,9 miljoner euro.
Omsättningen ökade med 74 procent jämfört med fjolåret, till 694,7 miljoner euro.
Vd:n Topi Manner säger i ett pressmeddelande att resultatet visar att efterfrågan på flyg är stor. Finnairs väg tillbaka efter coronakrisen är ändå lång, och den operativa miljön utmanande med höga bränslepriser, inflation och höga räntor, samtidigt som det ryska luftrummet är stängt till följd av anfallskriget i Ukraina.
Källor: Finnairs pressmeddelande, STT
Nykarleby gjorde bättre resultat än budgeterat
Nykaröeby stads överskott för år 2022 landade på 3,16 miljoner euro, vilket är rejält bättre än budgeterat. Man hade räknat med överskott på cirka 270 000 euro.
Stadsstyrelsens ordförande Siw Blomqvist-Frostdahl (SFP) är nöjd över resultatet och säger att det dels beror på skatteintäkterna som blev högre än kalkylerat, nästan 2,4 miljoner mer. Också statsandelarna blev större än väntat, 420 000 euro mer än budgeterat.
– Det gör att vi har väldigt bra resultat, och det känns jättefint. Vi visste redan för några år sedan att åren 2021 och 2022 skulle vara år som man ser fram emot lite bättre utfall i kommunerna och så har det också gått för Nykarleby stad.
Skuldbördan i Nykarleby minskade med 6,3 miljoner euro och var 40,4 miljoner euro vid slutet av 2022.
Invånarantalet minskade med 56 personer, till 7 437 under 2022.
Jakobstads bokslut visar minus medan stadskoncernen är rejält på plus
År 2022 gav ett underskott på 730 000 euro för staden Jakobstad. Resultatet är sämre än väntat, eftersom man hade budgeterat för ett överskott på cirka 140 000.
Bakom detta ligger framför allt tilläggsanslagen på 9,3 miljoner euro för köptjänster, som huvudsakligen gäller social- och hälsovårdstjänster. Positivt var ändå att skatteintäkterna blev 5 miljoner euro större än budgeterat.
Stadskoncernen visar däremot ett överskott på nästan 19,5 miljoner euro. En av orsakerna är att staden bolagiserat mer av sin verksamhet och så är det energibolagen som drar upp resultatet, säger stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP).
– Det finns många positiva saker, bland annat det stora överskottet på koncernsidan och att vi ökar i invånarantal. Risken är den stora överskridningen på social- och hälsovårdssidan. Hur slår den ut på framtiden när staten kommer med sina nya beräkningar på fördelningarna av samfundsskatten till exempel, säger Sjölund.
Kristinestad väntar på svar från välfärdsområdet – skickar inte bokslutet till fullmäktige
Kristinestad vill ännu ha svar från Österbottens välfärdsområde innan man skickar fjolårets bokslut till fullmäktige.
Revisionsnämnden i Kristinestad tog igår onsdag del av stadens bokslut för fjolåret. Man hade siktat på ett litet överskott men det blev ett minusresultat på cirka 760 000 euro.
Enligt stadsdirektör Mila Segervall är de huvudsakliga orsakerna till minusresultatet ökande energipriser, att kostnaderna för den förberedande undervisningen ökade, samt en tilläggsnota från Österbottens välfärdsområde.
Och ännu är inte revisionsnämnden eller stadsdirektören redo att skicka bokslutet till fullmäktige.
- Vi vill ha mer information från välfärdsområdet om hur siffrorna därifrån kan se ut som dom gör. Än så länge har vi inte fått en tillräckligt bra förklaring, säger Segervall.
Således kan siffrorna i bokslutet ännu komma att förändras. Fullmäktige ska ta ställning till bokslutet senast i juni.
Positivt bokslut i Malax kommun
Malax kommun gör ett positivt resultat för fjolåret. Bokslutet visar ett plus på knappt 700 000 euro.
Styrelseordförande Tage Svahn (SFP) säger att man får vara nöjd enligt omständigheterna.
- Det är yttre faktorer som har påverkat vårt bokslut, både positivt och negativt, säger Svahn.
Malax var en av de kommuner som i slutet av fjolåret fick överraskningsfakturor från Österbottens välfärdsområde, i Malax fall på mer än en miljon euro.
Å andra sidan var både skatteintäkterna och statsandelarna högre än väntat.
Malax har nu ett ackumulerat överskott på 6,3 miljoner.
Korsholm på plus trots stora summor till välfärdsområdet
Korsholms kommun gjorde ett överskott på nästan 1,6 miljoner euro ifjol.
Överskottet är lite lägre än budgeterat men ekonomidirektör Henrik Sandback är nöjd med tanke på omständigheterna.
– Korsholms kommunandel till Österbottens välfärdsområde blev 4,6 miljoner euro högre än vi budgeterat, så vi får vara nöjda att vi trots det gör ett överskott, säger Sandback.
Befolkningsantalet ökade med 132 personer och arbetslösheten i december 2022 var 3,3 procent.
Bokslutet behandlas i kommunstyrelsen den 3 april och i kommunfullmäktige den 12 juni.