”Min 5-åring vägrar klä på sig på morgonen och skapar kaos” – fem tips på hur du hanterar ditt barns känsloutbrott
Ska du ge efter när ditt barn får ett raseriutbrott? Hur gör du för att lugna ner situationen? Podden Föräldrasnack gästas av Johanna Nystrand från Barnavårdsföreningen som dig fem tips på hur du hanterar ditt barns känsloutbrott.
Hur ska du hantera barnens känsloutbrott? Hur går det att förebygga och kanske minska antalet känsloutbrott familjen behöver ta i vardagen?
Podden Föräldrasnack handlar om att bemöta trotsiga småbarn och hur du som förälder kan försöka lugna ner situationerna. Lyssna nedan!

"Vår två-åring får raseriutbrott om inte jag knuffar in matstolen" – fem tips på hur du hanterar ditt barns känsloutbrott
Johanna Nystrand från Barnavårdsföreningen svarar på lyssnarnas frågor och bjuder på fem tips på hur du kan hantera ditt barns känsloutbrott. Johanna jobbar i Österbotten med att stödja föräldrar i att bemöta barns utmanande beteende.
1. ”Mitt barn får ett raseriutbrott om det inte är just mamma som knuffar in matstolen vid matbordet”
Johannas tips: välj dina strider.
Du kan dela in utmanande vardagssituationer där det ofta blir konflikter i tre kategorier: situationer där du väljer att ge efter, situationer där du kan kompromissa och justera vid behov och sedan situationer där du aldrig ger efter.
Den sista kategorin består av några få men viktiga saker där det är värt att ta striden. I de andra situationerna är det ibland värt att ge efter. Om barnet kräver att just mamma istället för pappa knuffar in matstolen, kanske det är värt att ge efter för att få en lugn stund vid matbordet.
2. ”Min tvååring får känsloutbrott tio gånger om dagen, hur ska jag orka bemöta det?”
Johannas tips: Försök förutse kommande utbrott och ge barnet tid och uppmärksamhet.
Fundera på förhand vilka situationer som brukar vara svåra för ditt barn. Finns det något du kan göra annorlunda i den situationen? Fundera om nivån på de krav du ställer är lagom.
Beakta också barnets humör och sinnesstämning i stunden. Klarar barnet av det som förväntas av hen? Ge barnet positiv uppmärksamhet varje dag för att minska barnets behov att söka uppmärksamhet genom att bete sig utmanande.
3. Vad ska jag göra när mitt barn lagt sig på tvären och inte kan lugna ner sig?
Johannas tips: Sätt dig ner och prata med låg röst.
Känslor smittar, så det viktigaste är att försöka hålla sig så lugn som möjligt. Gå bort från situationen om du inte klarar av att vara lugn. Om du klarar av att upprätthålla lugnet kan du försöka sätta dig ner bredvid barnet och prata med låg röst som kan få barnet att sluta skrika för att höra vad du säger.
Visa förståelse för ditt barns känslor, trots att du tycker att hen överreagerar. Säg till exempel ”jag förstår att du blir arg för att speltiden är slut”. Vissa barn kan tycka om att bli tröstade med en kram medan andra måste få en stund innan de är redo för närhet.
4. ”Min 5-åring vägrar klä på sig, kommer jag måste klä på hen tills hen blir myndig?”
Johannas tips: Ge två alternativ och avled.
Barn kan ha svårt att välja om det finns för många alternativ. Ge två alternativ, till exempel ”Börjar du med att klä på byxorna eller tröjan?” eller ”Ska vi hoppa på ett ben till bilen eller jämfota?”.
Med mindre barn kan du styra uppmärksamheten i en svår situation till något annat, fråga till exempel ”Vad tycker du att vi ska göra på lördag när vi är lediga?”.
5. ”Vad kan jag göra för att motarbeta känsloutbrotten?”
Johannas tips: Acceptera att en del känsloutbrott hör till och uppmärksamma det goda.
Känsloutbrotten är en viktig del av utvecklingen för mindre barn och hör livet till, så delvis gäller det bara att acceptera att utbrott sker. Men du kan sätta tid på att fästa uppmärksamhet vid ditt barns positiva beteende.
Använd varje tillfälle för att belöna barnet med beröm – hur liten saken än är. Beröm är ett enkelt sätt att stärka önskat beteende hos ditt barn. Det är viktigt att ge barnet beröm när hen försöker agera konstruktivt och positivt, även om slutresultatet inte är perfekt eller det du förväntat dig.