Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Bertil Blom och Måns Strömberg belönas för sin högkvalitativa musikjournalistik

Bertil Blom och Måns Strömberg i ett collage.
Bild: Erik Åhman/Svenska kulturfonden, Frida Lönnroos.

Svenska kulturfonden belönar Svenska Yles musikredaktörer Bertil Blom och Måns “DJ Bunuel” Strömberg för sitt långsiktiga journalistiska arbete i fråga om marginell musik.

Bertil Blom har i över trettio år bevakat den klassiska musiken och leder Den klassiska kvällen i Yle Vega. Programmet har fokus på den klassiska musiken och placerar den i ett sammanhang t.ex. ett land, ett landskap eller varför inte en högtid. Aktuella företeelser blandas med mer tidlösa och allt levereras med Bloms träffsäkra musikaliska expertis.

Svenska kulturfondens prismotivering lyfter fram att Blom erbjuder en fördjupning där ytligheten dominerar:

Bertil Blom har i över trettio år på ett sakkunnigt och pedagogiskt sätt fört fram den klassiska musiken i Yle Vega. Han lyckas göra det marginella mera folkligt och visar att så kallad seriös musik också kan vara populär. Blom lyfter insiktsfullt fram musiker, kompositörer och olika musikevenemang.

Svenska kulturfonden belönar även Måns “DJ Bunuel” Strömberg för hans högkvalitativa, direktsända program Lux med DJ Bunuel i Yle Vega. I programmet, som sänts sedan 2018, blandas musikaliska pärlor utan gränser och Strömberg rör sig obehindrat från exempelvis r'n'b till elektronisk musik, visor och jazz, inhemskt och utländskt, nytt och gammalt. Programmet är öppet, givande, bekant, utmanande, nyfiket och samtidigt balanserat.

Med sitt stora kunnande lyfter Strömberg fram musik i marginalen och samlar lyssnare över språkgränserna. Lux står för musikalisk diversitet i en tid då trender och mainstream härskar. Programmet står för kvalitet, slår Svenska kulturfonden fast i sin motivering.

Bertil Blom och Måns Strömberg får 7 500 euro vardera. Pristagarna uppmärksammas på Helsingfors Stadsteater onsdagen den 5 april.